• Daniella Larsson utan ögonbrynsskugga.
  • Daniella Larsson med ögonbrynsskugga. Nalin Kasirga målade med en rödtonad skugga för att fånga upp det röda i Daniellas hår.
  • Istället för att använda vanlig ögonbrynspenna kan skugga ge ett mer naturligt intryck. Nalin Kasirga tipsar om att man kan använda vanliga ögonskuggor.
  • Nalin Kasirga arbetar tillsammans med sina syskon på Hår- och hudcompaniet i Norrköping.

Buskiga och samtidigt välformade bryn

Väl omhändertagna ögonbryn kan vara skillnaden mellan ett piggt och ett trött ansiktsuttryck. För att skapa rätt form finns det en rad saker som kan vara bra att tänka på innan pincetten plockas fram.

För att förenkla utformningen av ögonbrynen finns tre guidelinjer att ta hjälp av. Genom att använda en penna eller pensel måttas ögonbrynets form ut, linjerna går rakt upp från näsvingen, rakt igenom pupillen och via ögats yttre vrå (se bild). Allt hår på vänster sida om linje 1 ska plockas bort, högsta punkten på ögonbrynet ska vara vid linje 2 och vid linje 3 ska ögonbrynet sluta. Oavsett vad man har för ansiktsform ska man enligt hudterapeuten Nalin Kasirga alltid utgå från dessa linjer.

Gärna buskigt

Nalin Kasirga får ofta i uppdrag att ansa brynen på sina kunder och hon har därför full koll på de hetaste trenderna.

– Just nu får brynen gärna vara buskiga på kvinnor. De ska vara välformade men längst in mot näsroten kan man buska till dem. Brynen ska synas och kan därför vara lite mörkare än ens hårfärg, säger hon.

Trådade bryn

Som metod för att avlägsna hårstråna finns flera alternativ, vanligast är dock den gamla pålitliga pincetten trots att andra metoder fått uppsving på senare tid.

– Från mellanöstern kommer trådning. Genom att tvinna tråden på ett särskilt sätt rycker man bort hårstråna. I områden som Uppsala där det bor mycket folk från länder där man trådar är den metoden vanligare, säger Nalin Kasirga. I övrigt nämner hon vaxning som en väl fungerande metod - rakhyvel bör undvikas.

Ansa och tunna ut

För män gäller inte samma välplockade stil, där ska man istället ansa och tunna ut.

– Män vill sällan att det ska synas att de har fixat ögonbrynen. Istället för att boka in en tid enbart för ögonbrynen tar många det i samband med ansiktsbehandlingar. Jag brukar klippa, tunna ut och plocka bort hår som växer mellan ögonbrynen, säger hon.

Trots att det just nu är ovanligt med välformade ögonbryn på män spår Nalin Kasirga en framtid där även män vill ha välvårdade bryn.

– När jag var i Italien såg jag massor av unga killar som hade välformade bryn, jag tror att det kommer att komma hit också. Det har förmodligen sitt ursprung i att flera fotbollsspelare och artister har fixat ögonbrynen, säger hon.

citat: När jag var i Italien såg jag massor av unga killar som hade välformade bryn, jag tror att det kommer att komma hit också. – Nalin Kasirga, hudterapeut