• Hanna Lidén Blom blev handplockad ur traineeprogrammet för att driva Norrköpings nya hotell. Foto: Kajsa Nilsson
  • Hotellet är fullt av lekfulla detaljer. Foto: Kajsa Nilsson

Busiga hotellet öppnar snart

Till valborgshelgen öppnar Norrköpings nya hotell Comfort precis vid Strömmens strand i närheten av Hamnbron. Hotelldirektören Hanna Lidén Blom visar runt på det nya lekfulla hotellet i en blandning av gamla historiska och nybyggda lokaler. Den äldsta delen av huset är från slutet av 1700-talet, den näst äldsta i slutet av 1800-talet och så nu en helt nybyggd del.

När vi träffas en kall januariförmiddag är inte mer än några enstaka rum redo att visas upp. Vid öppningen ska alla 186 hotellrum och de fyra konferenslokalerna vara färdiga. Trots att vi befinner oss i byggnadens äldsta del är det inget som tyder på det invändigt. Allt är renoverat i visningsrummet.

Busiga lillasystern

Hanna förklarar att Comfort är Nordic Choice Hotels busiga lillasyster och det är lätt att förstå när hon beskriver konceptet. Medarbetarna kommer inte ha traditionell uniform, de får jobba i sneakers och chinos. I stället för en kristallkrona hänger uppochnedvända aliens från taket i hotellets entré. Alienlamporna återkommer i badrummen och i sovdelen av hotellrummet står en robotformad lampa på bordet. När det är dags att rekrytera personal görs det via videoansökningar, allt enligt hotellkedjans lekfulla och okomplicerade stil.

Alltid service

Hanna Lidén Blom är inte rädd för nya utmaningar. Kanske är det därför som hon tagit sig från praktikplats i receptionen till vd för ett av koncernens senaste hotell. I servicebranschen har hon befunnit sig sedan hon var 14 år gammal.

– Vi campade mycket med familjen när jag var yngre och jag arbetade på Ängsö camping utanför Västerås varje sommar när jag var 14 till 18 år gammal och det var där jag fann min passion för service. Jag vill alltid få andra nöjda och ge dem en bra upplevelse, oavsett om det är min bästa vän, någon på Ica eller en gäst på hotellet, säger hon.

Aktiv direktör

Som direktör är hon långt ifrån någon som sitter instängd på ett kontor. Hon framhåller att det är av stor vikt att vara en säljande direktör och var själv säljare inom koncernen innan hon hoppade på det interna utvecklingsprogrammet, ur vilket hon blev handplockad som hotelldirektör innan traineeperioden var slut. Inom loppet av en månad hade hon flyttat till Norrköping utan att veta särskilt mycket om staden. Nu, ett halvår senare, har hon skapat ett kontaktnätverk och lärt känna sin nya hemstad.

– Norrköping är en ordentlig stad men tillräckligt liten för att kunna cykla överallt, det älskar jag. Det är tryggt och behagligt, säger hon och fortsätter att prata om Norrköping som en stad i utveckling.

– Jag tycker att Norrköping förtjänar mer cred än vad staden har fått. Det finns mycket tillväxt och utveckling och man vill så mycket med regionen. Det ska bli spännande att få följa det, säger hon.

Med etableringen av Comfort Hotel i Norrköping hoppas hon inte enbart på att kunna erbjuda sängplatser åt Kolmårdens djurparks besökare. Hon engagerar sig bland annat i ett nätverk där Norrköpings hotelldirektörer samarbetar med Louis de Geer för att skapa dragningskraft så att fler evenemang lockas hit.

– Det är ett steg för att arbeta gemensamt i stället för mot varandra. Vi vill göra saker ihop, säger hon.

FAKTA Hanna Lidén Blom

Ålder: 28 år

Gör: Hotelldirektör för Comfort Hotel i Norrköping

Bor: Kneippen

Familj: Föräldrar, syskon och syskonbarn i Östervåla, norr om Uppsala. Pojkvännen Markus Enock bor i Örebro.

Otippat: ”Jag är en manisk serietittare och tittar helst klart på en serie på ett dygn.”

Jag tycker att Norrköping förtjänar mer cred än vad staden har fått