• Maic och Ken tränar tillsammans på ett gym hemma i Norrköping. Foto: Max Elofsson
  • Bröder med ändå konkurrenter. Maic representerar Örebro SK medan Ken spelar för Östersund FK. Foto: Max Elofsson
  • Träning, kost och hälsa är tre viktiga grundbultar för en framgångsrik fotbollsspelare. Foto: Max Elofsson

Bröderna Semas fotbollsframgång

Bröderna Maic och Ken Sema har båda två älskat fotboll sedan de var små. Det är fem års åldersskillnad mellan dem och just är de båda fasta i varsin Allsvensk fotbollsklubb, Örebro och Östersund. Men det var i Norrköping och IF Sylvia som allting började, här ger de sin bild av framgångssagan och tips på hur du kan träna som dem.

Året är 2008 och storebror Maic Sema är 19 år. Han skulle få chansen att spela med Hammarby i Allsvenskan. Dessförinnan hade han spelat i moderklubben IF Sylvia i Norrköping och några år senare skulle lillebror Ken få göra samma sak.

Ken Sema flyttade 2005 till IFK Norrköping och har därefter varit utlånad vid tillfällen till Sylvia. 2014 skrev han på för Ljungskile och 2016 gjorde han klart med den allsvenska nykomlingen Östersunds FK. Dessutom var Ken Sema med i OS-laget i sommarens turnering i Rio de Janeiro.

Två unga, lovande fotbollsspelare som i dag båda är fasta kuggar i varsin allsvensk klubb med bakgrund i Norrköpings fotbollshistoria.

– I Örebro trivs jag jättebra och jag känner att man har bra energi. Jag känner att jag håller bra på den här nivån, så jag kör på som jag brukar göra, säger Maic.

En speciell tid

Den gångna säsongen i Örebro SK beskriver han som helt okej. Både gällande sig själv och hela laget som slutade på en nionde plats i Allsvenskan. Inför säsongen 2016 kom han från spel i den cypriotiska ligan och laget AEL Limassol. Där innan spelade han även för norska Haugesund, så det mesta av hans tid som professionell fotbollsspelare har han ägnat utanför Sverige. Tiden i Hammarby i slutet av 00-talet gjorde han stort avtryck trots hans unga ålder. 2011 som blev hans sista säsong i klubben blev han utsedd till Årets bajen-spelare.

– Det var en speciell tid så Hammarby kommer alltid att vara speciell för mig, säger Maic.

Lillebror Ken har fått gå en annan väg än Maic. Tidigt i karriären gick han över till IFK Norrköping men fick inte så värst mycket speltid i A-laget. Vändningen kom när han flyttade till Ljungskile och spelade i Superettan.

– Det gick riktigt bra. Efter att jag hade varit där i två år så gick jag till Östersund som precis hade avancerat till Allsvenskan, vilket också är lite annorlunda mot vad Maic har gjort som har spelat i Hammarby. Men det har gått bra, vi är unika som lag och jag trivs i min nya klubb, säger Ken Sema.

Spelade OS

Något annat stort som nyligen skedde i Kens karriär var att han fick debutera i svenska landslaget när de spelade slutspel i Olympiska spelen 2016. Det spelades i Brasilien och Ken gjorde även mål i den första matchen mot Sydkorea, och känslan av att ha fått vara med beskriver han som otrolig.

– Det var allting för mig, jag hade ju inte varit med i landslaget innan så det var jättehäftigt för mig, säger han.

När det kommer till träning så är de viktigt med en bra blandning av gym och kondition. Träning som ger resultat över hela kroppen tycker de båda två är det viktigaste för att vara bra förberedd inför matcher. Att sedan behålla formen under säsongens gång är också en självklarhet för dem. Att träna rörlighet är i all fall viktigare än att bygga sig full med muskler är de båda också överens om.

– Om du har haft en eller två dagars vila från träningen så märker man direkt skillnad. Då tycker jag att en enkel cykeltur eller joggingtur hjälper jättemycket för att komma tillbaka in på rätt spår igen för att hålla formen uppe, säger Maic Sema.

Kost, träning, sömn

De båda kommer nyligen från en julledighet där rutiner kan komma ur balans, men båda är fast beslutna att vilja hålla den nivån de är på nu och vill fortsätta träna rätt.

Kosten är också A och O för en idrottsman, däremot säger bröderna att de båda har individuellt ansvar utan några direkta riktlinjer för vad de kan eller får äta.

– Det gäller att äta rätt. Man kan ha en talang men man behöver tänka med, att man inte slarvar med kost, träning och sömn, säger Ken.

Målsättningar

Något som Maic har lagt märkt till under sina år utomlands är att det varierar stort i hur lagen tränar.

– Fotboll är fotboll, men träningsformen kan skilja en del, till exempel i Cypern var det inte så mycket fokus på styrka, ibland kunde jag känna att vi aldrig körde stryka. De jobbade mer förebyggande och för att inte bli skadade och så vidare, säger han.

Att också att en stark målsättning och att få drömma är något som de ser som viktigt och en framgångsfaktor.

– Det är målsättningen som driver dig. Har du inga uppsatta mål så drivs du inte framåt och du utvecklas inte tror jag. Om du har en vilja att sträva efter ditt mål så kommer det att gå mycket bättre, det handlar om att ha ett driv, säger storebror Maic och Ken håller med.

 

Maic Sema

Ålder: 28

Klubb: Örebro SK

Moderklubb: IF Sylvia

Vardagsträningstips: Promenader och cykling

 

Ken Sema

Ålder: 23

Klubb: Östersunds FK

Moderklubb: IF Sylvia

Vardagsträningstips: Träna lite och ofta