• Britt-Marie Fahlstedt, Söderköping, har haft städfirma i tre år. Hon får fler kunder tack vare RUT-avdraget och städar allt från små ettor till herrgårdar. Foto: Leif Larsson

Britt-Marie får städhjälp av RUT

Britt-Marie Fahlstedt städar privata hem. Och det är allt från slott till koja. – Det är ett jättebra jobb, tycker hon.

Hon driver företaget Hälla Städservice och har sin bas utanför Söderköping. Kunderna finns bland annat i Söderköping, Norrköping, Ljungsbro och S:t Anna.

– Många av kunderna är äldre personer som inte har hemtjänst och barnfamiljer som behöver avlastning. Men egentligen har jag alla möjliga kunder.

Vad kunderna vill ha gjort och hur de bor skiljer sig också.

– Hos en del städar jag bara golven. Hos andra gör jag i princip allt. Jag torkar golv, målning och lister, tvättar fönster, dammar och städar badrum. Det största hem jag städat var på Vikbolandet. Det var omkring 600-800 kvadratmeter stort och då var det ändå bara övervåningen jag städade. Det minsta jag städat är en liten etta i Norrköping. Det är krångligast med små bostäder, där är det ofta mycket att flytta på, redogör Britt-Marie.

RUT ger kunder

Hon startade sin firma 2011 efter att hon hade blivit arbetslös. Tidigare arbetade hon som barnskötare. Efter att ha blivit erbjuden att städa hos ett företag en sommar så så insåg Britt-Marie att det kunde vara något för henne.

– Det finns inga jobb som barnskötare. Men även om det fanns så vill jag inte gå tillbaka till det. Jag gillar jobbet jag har nu, säger hon.

Britt-Marie märker att kunderna blir fler och hon påpekar att RUT-avdraget har varit till stor hjälp. Avdraget fungerar så att kunden bara betalar halva kostnaden och resten av pengarna får Britt-Marie från det allmänna, via Skatteverket.

– Jag får fler kunder tack vare RUT. Många skulle inte anlita städfirma om inte RUT fanns. Det är den uppfattning jag fått.

Hon pekar på annat som är bra med RUT.

– Det är ett smidigt system. Pengarna kommer utan krångel, fem dagar tar det om jag skickar in via nätet och en månad om man använder brev. Jag skickar in en gång i månaden via nätet. Man kan bara skicka in sådant som kunden betalt, berättar Britt-Marie.

Nöjda kunder

Är det roligt att städa? Britt-Marie drar lite på svaret.

– Det är roligt att träffa kunder, säger hon och fortsätter:

– Städningen i sig är inte så rolig men det är kul att se ett bra resultat. Och se att kunden blir nöjd. Jag vet kunder som rekommenderat mig och det är ju ett bevis på att man gjort ett bra jobb.

Att ha städfirma betyder ju att man även får utöva yrket i sin egen hemmiljö. Den egna bostaden måste också städas.

– Det är värsta stället eftersom jag har en hund som fäller, säger städföretagaren med ett skratt.

Britt-Marie är sjukskriven till 50 procent och arbetar övriga 50 med sitt företag.

– Jag får inte ut någon drömlön men det är ett bra jobb. Jag hankar mig fram och ska fortsätta. Hade jag inte haft detta så skulle jag nog ha varit arbetslös, säger Britt-Marie Fahlstedt innan hon hastar iväg på ett städjobb i Bottna.