• Författaren och föreläsaren Maria Andersson använder ilskan och ångesten från sina egna erfarenheter och upplevelser av trakasserier till att hjälpa andra. Namnet Amanda betyder kvinnan, hon som bör älskas. Under #iamamanda, som står för Jag är kvinna, jag har mina rättigheter, uppmärksamma Maria Andersson kvinnors situation. Foto: Tina Andersson

Brinnande engagemang ur egna upplevelser

De egna erfarenheterna av hot och trakasserier som entreprenör i byggbranschen fick henne att börja skriva och engagera sig i frågor kring våld mot kvinnor. Föreläsaren och författaren Maria Andersson är dubbelt aktuell med en nationell MC-kortege och den skönlitterära debuten ”Amanda - högt spel”. – Jag vill belysa de här frågorna på alla plan jag kan, säger hon.

De egna upplevelserna av hot, kränkningar och trakasserier, som kvinna och entreprenör i byggbranschen, fick henne att skriva ner sin berättelse. För tre år sedan kom den ut som biografi och med boken som underlag gav hon sig ut och föreläste om ämnet. Det var så engagemanget för våld och trakasserier mot kvinnor och flickor började. Den 25 november, som är den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, instiftad av UN Women, släppte hon thrillern Amanda - Högt spel.

– Boken är till för att lyfta frågan om utsattheten i det kvinnliga entreprenörskapet och kvinnor i arbete. Jag hoppas att andra kvinnor ska hitta styrka i den och våga lämna eller anmäla, säger Maria.

Vill nå ut

Handlingen kretsar kring den kvinnliga entreprenören Amanda, som blir erbjuden ett kliv uppåt i karriären. Korruption och kriminalitet är vardag, och när det uppdagas att Amanda vet för mycket, hänger hennes liv på en skör tråd. Händelserna i boken är hämtade ur verkligheten. Genom den skönlitterära formen hoppas hon kunna nå ut till fler.

– Man kan läsa Amanda för att man gillar spänning, men man får budskapet på köpet.

Det har just blivit klart att boken kommer att bli ljudbok. Det finns också planer på en framtida filmatisering.

– Det känns otroligt roligt. Jag har material till två böcker till. Nästa påbörjar jag efter nyår, säger Maria.

Arrangerar manifestation

Engagemanget för frågorna är uppenbar och listan över initiativ som hon själv ligger bakom är lång. I vår vänder hon blicken mot hemstaden Norrköping, när hon initierar och projektleder Orange Day MC kortege till förmån för UN Women Sverige. Kortegen, som går mellan Helsingborg och Norrköping den 25 maj nästa år, har fått bikers från hela Sverige att ställa sig bakom budskapet om ett samhälle fritt från våld och diskriminering mot kvinnor och flickor.

– Redan första dygnet hade 600 bikers slutit upp. Idag är de drygt 2 000. Att deras engagemang och kultur syns i de här sammanhangen är viktigt, det blir en markör för resten av samhällsbefolkningen att haka på.

Tillsammans med gladiatorn Hero, eller Roddy Benjaminsson, som han heter, ska de göra manifestationen till en händelse som lämnar avtryck.

– Intresset för kortegen har redan spridit sig ut i Europa och skulle kunna bli hur stort som helst. Jag hoppas att Norrköping ska förvalta det här och arbeta vidare med frågorna.

Många järn i elden

Maria är en edsjäl i ordets rätta bemärkelse. Hon är initiativtagare till Onebracelet, armbandet som säljs i flera länder till förmån för flera av UN Womens nationella kommitteér. Det var också hon som låg bakom att Vita Hästen, som första hockeylag i världen, visade sitt engagemang för kampanjen för avskaffande av våld mot kvinnor och flickor. Dessutom föreläser hon för narkotikapolisen om barn som befinner sig i riskzonen för våld och narkotika.

– Det är där förändringsarbetet måste börja. Vill vi få bukt med de här problemen i samhället, måste vi börja med barnen, säger Maria.