• Jonas Elimää och Majje Isaksson driver Norrköpings Brädspelscafé, som lockar besökare från långt utanför länets gränser. Foto: Tina Andersson
  • Varje spel måste provspelas. Majje Isaksson och Jonas Elimää släpper ett nytt spel varje vecka. Foto: Tina Andersson

Brädspelen är tillbaka

Datorer och appar i all ära, de klassiska brädspelens tid är åter. Majje Isaksson och Jonas Elimää driver Brädspelscafét i Norrköping och de märker av det ökade intresset, både i mängden spel som produceras men också i antalet besökare, som kommer från när och fjärran.

– De bästa spelen är enkla att lära sig, men svåra att bemästra. Det måste vara enkelt att komma igång, utan att läsa regler halva kvällen, säger Jonas Elimää.

Sedan ett år tillbaka driver han och Majje Isaksson Brädspelscafét i Norrköping. Här kan spelsugna samlas över en fika och umgås, samtidigt som man kan grotta ner sig i ett spel. Majje och Jonas hjälper till med regler och introducerar nya spel. Konceptet med café och spel är de ganska ensamma om, i hela landet finns bara två till och folk kommer till Norrköping från långt utanför länets gränser.

– De flesta som kommer hit är nybörjare och vill prova på någonting nytt. Majoriteten av dem kommer tillbaka, säger Jonas.

Socialt spel

Han har spelat brädspel sedan barnsben. Majjes inställning var till en början skeptisk.

– Jag trodde man satt hemma och höll på i flera timmar, helt nördigt. Ett spel måste inte ta flera dygn att spela klart och det finns så många olika spel som är bra, säger hon.

De senaste fem åren har intresset för brädspel ökat starkt. Från 20 spel om året, släpps idag 80 000 brädspel varje år, världen över.  På Brädspelscafét finns spel för alla åldrar och alla nivåer, för olika antal deltagare och spel med olika teman. Familjespelet och järnvägsäventyret Ticket to Ride har till exempel blivit en enorm succé.

– Fler väljer att gå ifrån datorspelen för att göra någonting tillsammans. Vår yngsta gäst hittills har varit sex år, uppåt finns det ingen gräns, säger Jonas.

Arrangerar konvent

Antalet speldesigners blir också allt fler. Inte minst lokalt finns det framgångsrika spelmakare, bland annat Tea Time Productions med familjebrädspelet Tribes Early Civilization och Tryx Games med Terraforming Mars.

Brädspelscaféet håller öppet alla dagar i veckan och anordnar även olika events, som turneringar, familjedagar och föreläsningar. På sportlovet kommer man att arrangera sin andra festival som går under namnet Norrcon - Norrköpings Brädspelsfestival.

– Då blir det brädspelskonferens med folk från branschen, det är ett bra tillfälle för alla som är intresserade av att komma i kontakt med branschen.

 

Brädspelscafét tipsar

För barn från sex år: Magic Labyrint

Samarbetsspel: Pandemic

Familjespel: Ticket to ride

För två personer: Patchwork