• Här är en del av brottarna i Norrköpings Brottarklubb som har många nya brottare på plats och på väg in som säkert kan ge föreningen nya SM-medaljer. Foto: Leif Larsson
  • Talangen Khairuddin Temori är på väg att kasta mer rutinerade Dorzhi Badmaev i mattan. Foto: Leif Larsson
  • Cornelia Pettersson gillar att brottas med killar och här har hon fått Tobias Mathisen på fall. Foto: Leif Larsson

Bra mix av brottare hos NBK

Norrköpings Brottarklubb plockar stadigt SM-medaljer, har en duktig tjej på väg mot comeback, skickliga nya brottare på plats och på väg in och även tankar på ett fyrstadslag. Dessutom förhoppningar om en upprustad klubblokal.

Norrköpings brottarklubb är en hopslagning av IK Björnen och Högalunds SK. Det ägde rum för åtta år sedan och ungefär lika länge har den nya föreningen hållit till i lokaler vid Himmelstalundsbadet. Tidningen hälsar på en träningskväll och både unga och lite äldre brottare har samlats för att ta ett nappatag.

Totalt finns cirka 50 brottare i klubben i alla möjliga åldrar. I lokalen finns två brottarmattor, ett litet pentry men inte så mycket mer.

– Vi vill gärna bygga om lite och få en träningshörna med mer träningsmaterial som maskiner, vikter och skivstänger, påpekar Dorzhi Badmaev, tränare och brottare.

På väg tillbaka

Själva brottningsträningen fungerar dock väl vilket medaljutdelningen i de senaste årens SM-tävlingar visar. Både Dorzhi, Sebastian Brandström, Viktor Stenqvist och Elias Pettersson har stått på pallen. Dorzhi nämner planer för denna kvartett tillsammans med Simon Brandström och Tobias Mathisen.

– Den här elitgruppen är på väg tillbaka och vi har funderat på att starta ett fyrstadslag. Innan dess så finns andra brottare att förlita sig på. Tre unga killar, ursprungligen från Afghanistan, har anslutit och redan gjort bra i från sig. Dor Mohammed Yazdani, 17 år, tog brons i ungdoms-SM senast och 19-årige Omid Khaleghi tog medalj av samma valör i junior-SM. Khairuddin Temori, 19 år, har precis bytt från en Kirunaklubb. Tanken är ett trion ska vara med i SM i sommar.

– Jag tränar hårt och vill gärna vinna SM, säger Omid.

– Det här är en bra klubb med många bra brottare, säger Khairuddin som inte vill prata om sig själv som brottare.

– Han är en smart brottare, klargör då klubbkompisen Cornelia Pettersson.

Förstaårsjunior

18-åriga Cornelia är en talang som nu är på väg mot tävlingscomeback efter astmabekymmer som satt stopp för brottandet. För några år sedan kom hon trea i Glentons, en tävling för Sveriges sju bästa tjejer. Hon vann dessutom Kolbotn Cup, en stor tävling i Norge.

– Jag tränar nästan varje dag och hoppas bli bland de bästa igen men om det går vet man aldrig. Jag har inget specifikt mål just nu, bara att komma upp på tävlingsmattan igen. Det blir kanske i maj eller nästa höst, berättar hon.

Cornelia är förstaårsjunior och brottas i fristil (det enda tjejer brottas i) i 63-kilosklassen. I klubben finns ingen annan tjej i den äldre gruppen, bara en som tillhör en annan klubb och tränar med NBK. Cornelia tränar därför mycket med killar.

– Det är bra att brottas med killar och roligare att göra det med dem som är bättre än man själv. Jag behöver förbättra konditionen och självförtroendet, påpekar talangen.

Tre nya

– Hon behöver också få bättre benteknik och benrörelser och vara lite friare i sin brottning, öppen för att testa nya grejer, inskjuter Dorzhi.

Under 2017 kommer tre bra brottare till föreningen. Det är killar från forna Sovjetrepubliker som bland annat vunnit asiatiska mästerskap. Mycket tyder på att prisskåpet hos Norrköpings Brottarklubb snart fylls på.