• Adam Cocozza lanserar ett nytt trygghetspaket. Foto: Tommy Pettersson

Bostadsköp med trygghetspaket och marknadspris

Bostadsföretaget Botrygg lanserar i dagarna ett trygghetspaket med garanterat marknadspris med anledning av att man har märkt av en ökad osäkerhet bland bostadsrättsköpare.

I trygghetspaketet garanterar företaget bland annat ett bostadsköp till marknadspris och erbjuder dessutom finansieringshjälp.

Extra säkerhet

Målet med paketet är att hjälpa kunderna och ge en extra säkerhet genom hela processen, från bokning till boende. Paketet är i tre delar; en grundläggande trygghet som galler for all nyproduktion samt två utökade delar med garanterat marknadspris och finansieringshjälp.

– I vår grundläggande trygghet ingår bland annat tillträdesskydd, en trygg förening utan osålda lägenheter och en ekonomisk plan med räntegaranti, säger Erik Danielsson, försäljningsansvarig i Botrygg.

 Slutjustering

I det garanterade marknadspriset erbjuder Botrygg  en extra trygghet genom en justering av slutpriset på bostadsrätten. Vid en marknadsnedgång garanterar de att köpet av bostad sker till marknadspris. Vid en nedgång på marknaden sänks köpesumman motsvarande nedgången. Garantin galler från och med det datum då bokningsavtalet tecknas till och med datum for tillträde. 

– Vi har noterat att manga kunder känner en stor osäkerhet och detta leder till att manga kunder, trots möjlighet, behov och önskan, väljer att avvakta eller avstår från att investera i en bostad, Genom att överföra risken for prisnedgång från kunder till Botrygg, vars verksamhet lättare kan hantera ekonomiska konsekvenser hoppas företaget att det minska osäkerheten och oron sa att kunder känner sig trygga i sin affär, säger Erik Danielsson

 Prisutveckling i länet

Trygghetspaketet kommer till en början vara aktuellt for bostadsrättsprojekt i Övre Vasastaden och Duvkullen i Linköping. Botryggs VD Adam Cocozza ser fram emot lanseringen av trygghetspaketet och hoppas det kommer uppskattas av framtida kunder.

– Jag har viss förståelse for att man som köpare ar orolig for prisutvecklingen på bostäder. Experterna tror att priserna kan gå ner mellan 5-10 procent men Botrygg går steget längre och täcker upp for ett prisfall upp till 15 procent. Det stämmer att det i vissa kommuner, som exempelvis Stockholm och Uppsala, finns ett överutbud av nyproducerade lägenheter på marknaden. Detta ser vi dock inte i Linköping och Norrköping där utbudet på nyproducerade bostadsrätter ligger på bottennivåer. Det gör att vi sannolikt inte kommer att se samma prisfall har som i andra delar av landet, menar Adam Cocozza.