Bostadens bortglömda UFO:n

Det som förr enbart skedde hemma i stugorna och på syjuntor har tagit sig en ny plats, internet. Www svämmar över av stick- och virkbloggar och var och varannan 20-åring tycks ha funnit tanten inom sig. Hemstickade mössor och söta små amigurumifigurer produceras i snabb takt. Däremellan fastnar några på vägen och förpassas till hopknölade påsar i mörka hörn. Jag talar om stickvärldens UFO:n, Unfinished objekts.

I mina gömmor finns också ett par UFO:n, framför allt syprojekt som av tidsbrist eller avsaknad av motivation fått ligga till sig. Ibland får jag inspiration av att se de halvfärdiga projekten men oftast infinner sig bara ångest och stress. Det är inte lika roligt att sätta sig ned för att sticka den där andra sockan som att börja på ett nytt och outforskat mönster till den snyggaste klänningen i senaste Burdatidningen.

Jag tänker att begreppet UFO går att applicera på många områden och inte minst renoverings- och fixarprojekt i bostaden. En trasig vas som ska limmas ihop, lösa skruvar på pianopallen och tavlor som ska spikas upp tillhör den lätta typen av UFO:n som tar en kvart och som egentligen bara är att fixa.

Till den lite tyngre typen av UFO:n finns andra saker att inkludera. Ommålning av hallen, dörrknoppsbyte i köket, storstädning av garderober och byrålådor samt möbler som ska kläs om. Mycket tid måste vigas åt de stora bostadsprojekten och inte sällan lämnas de halvfärdiga. Som tur är finns hjälp att få och i veckans nummer av NM Bostad har vi tagit en djupdyk ner i tapetserarkonsten genom ett besök hos experten Klas Andersson. Kanske kan du få inspiration till att ta tag i dina glömda UFO:n?