• Malin Abrahamsson och Tessan Järn var på plats för att sälja bröd och mjöl från Öjeby gård utanför Askeby. Foto: Kajsa Nilsson
  • Sänkdalen har börjat sälja mjölk sedan några veckor tillbaka. Foto: Kajsa Nilsson
  • Monika och Björn Geite köpte tomater på marknaden. Foto: Kajsa Nilsson
  • Vilhelm Ekhem från Sänkdalen är samordnare för Bondens egen marknad i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

Bondens egen marknad har kommit till Norrköping

Konceptet Bondens egen marknad har sedan länge funnits runt om i Europa och nu har man startat också i Norrköping. Varje torsdagseftermiddag förvandlas den nyrenoverade Hörsalsparken till marknadsplats.

Vilhelm Ekhem från Sänkdalen har agerat samordnare för marknaden.

– Vi har provat att ha marknad i Norrköping förr men det har inte gått så bra. I år har vi fått mycket bra hjälp av Upplev Norrköping för att kunna arrangera marknaden, säger han.

25 mils radie

I Linköping har konceptet funnits länge och nu expanderar verksamheten till Norrköping. För att få vara med på marknaden ska det man säljer vara närproducerat och för att godkännas går gränsen går vid 25 mils radie.

– Många som brukar vara med i Linköping är även i Norrköping, berättar Vilhelm.

Populär glass

Gården som Vilhelm representerar på marknaden är den ekologiskt inriktade Sänkdalen. Sedan fyra år tillbaka har man producerat glass och har lyckats sprida produkten till 150 olika återförsäljare runt om i Sverige.

– Sänkdalen har varit en ekologisk gård sedan 1974. Då var det inte många som trodde på den ekologiska produktionen så man kan säga att vi låg före vår tid, säger han.

Mest frun

Björn Geite var på marknaden tillsammans med frun Monika.

– Vi brukar inte alltid köpa närproducerat, det är bara när vi kommer över det, menar Björn och säger att det mest är frun som är intresserad av marknadens utbud. Egentligen ville de köpa blommor men utan att ha med sig bilen blev det för svårt att frakta hem dem.