• Viggo och Lotta Larsson visar upp den vinnande Valdemarsviksrätten. Foto: Tommy Pettersson
  • Joakim Andersson en av mässarrangörerna av Bomässan i Valdemarsvik. Foto: Tommy Pettersson
  • Sofia Engström och Camilla Jonsson berättar om Synstorpsdagen. Foto: Tommy Pettersson
  • Framtid Synstorpsföreningen/Synstorpsdagen består, arrangeras av Sko-Klädladan, Annas Affär, Gusum bruksmuseum, Lars garage och Gustavssons traktormuseum. Foto: Tommy Pettersson

Bomässa och Synstorpsdag

I helgen var det urpremiär för Valdemarsviks Bomässa. Ett 90-tal utställare inom boende, mat, hälsa och hav fanns på plats i Ishallen för att visa upp sig.

Mässan fick besök av Willy Björkman känd från Tv-programmet Bygglov, Per ”Eatin” Ehrlund känd från Tv-programmet ”Grillmästarna” samt Sofia och Jonny Wiberg från Tv-programmet ”Drömkåken”.

Fullt på parkeringen

– Vi har haft en strid ström av besökare här under lördagen och vi får se hur det går imorgon, berättade Joakim Andersson en av mässarrangörerna av Bomässan i Valdemarsvik och lade till att man kanske kör mässan om två år igen tack vare att man fick ett så pass bra bemötande.

En av de stora begivenheterna var när Valdemarsviks Turistförening presenterade Årets Valdemarsviksrätt för femte året i rad. Lotta Larsson från restaurang Ida på Fyrudden var den lyckliga vinnaren med sin måltid sammansatt av råvaror från Nils Liedholms kära Valdemarsvik och hans älskade Italien.

– Rätten kommer nu att serveras under året på fem restauranger i Valdemarsvik. Fem olika rätter tävlade i år och min utsågs av juryn, berättade en glad Lotta Larsson från Ida Fyrudden.

Synstorpsdagen

Trots konkurrensen från Bomässan så drog den nyinrättade Synstorpsdagen massor med folk.Programmet var allsidigt sammansatt: Modellhelikopteruppvisning, ponnyridning, modevisning, hantverkare, uppträdande av Just4fun och Diamanter.

 

Receptet på Valdemarsviksrätten:

Tomatlasagne med charkuterier från Italien

Tomatsås till lasagnen övriga ingredienser

8 Tomater 200 gr färska lasagneplattor

2 Gul lök 200 gr Mozarellaost

2 Vitlöksklyftor 50 gr hyvlad Parmesan

1 dl vitt vin

2 msk grönsaksfond

2 msk vitvinsvinäger Servera med:

1,5 dl Creme fraich

Salt, vitpeppar o basilika Charkuterier från italien ca 4 port

Skålla, skala och hacka tomaterna.

Fräs löken och vitlöken i lite olja och tillsätt tomaterna. Häll i vin, vitvinsvinäger och grönsaksfond och låt sjuda i ca 20 minuter. Mixa och tillsätt creme fraich, basilika, salt o peppar. Varva tomatsåsen med lasagneplattorna, Mozarellan och Parmesanosten i en ugnssäker form. Grädda ca 15 min i 200 grader. Servera med charkuterierna.