• Här på Stinsen är det premiär för bokcirkel den 10 september. Foto: Leif Larsson
  • Bibliotekarien Johanna Hellstrand berättar att samtliga tre böcker som är med i bokcirklarna har mycket som kan diskuteras. Foto: Leif Larsson

Bokcirkla i Söderköping

Nya satsningar på bokcirklar sker nu i Söderköping. Lördag 10 september blir det bokcirklar på Söderköpings stadsbibliotek i Stinsen.

– Vi har inte haft bokcirklar förr, det är en ny satsning, berättar Johanna Hellstrand, bibliotekarie och verksamhetsansvarig på biblioteket. Tre böcker avhandlas i tre separata bokcirklar. Varje cirkel pågår i en timme och de kommer i en följd på lördagen. Som deltagare kan man välja att vara med i en, två eller i alla tre cirklarna. Man ska förstås ha läst boken eller böckerna innan.

– Man ska också vara intresserad av att diskutera sin läsupplevelse med andra. Men det är ingen redovisning, vi fikar och samtalar under trivsamma former. Cirklarna kostar inget och biblioteket bjuder på fika, påpekar Johanna Hellstrand.

Olika genrer

De tre böckerna är i olika genrer för att tillfredsställa olika läsintressen. De tre böckerna är skrivna av aktuella författare. Svetlana Aleksijevitjs bok De sista vittnena inleder dagen och följs av Liv efter liv av Kate Atkinson och avslutningsboken är Okänd kontinent av Fred Vargas. Johanna Hellstrand berättar om de tre val man gjort.

– Nobelpristagaren Aleksijevitjs bok räknas som facklitteratur. Det är ett tungt ämne men en lättläst bok. Liv efter liv är en roman av en känd och rosad författare och sista boken är en deckare av en kvinnlig författare som sticker ut i genren. I alla tre böckerna finns mycket att diskutera. Tanken med denna första cirkel är också att inspirera deltagarna att själva fortsätta med bokcirklar.

– Runt de här böckerna blir det ett cirkeltillfälle men om deltagarna vill anordna egna cirklar så kan vi ge viss handledning i hur och vad man diskutera. Vi har också bokcirkelkassar med böcker som man kan låna, upplyser Johanna Hellstrand. Mervärde Biblioteket kan vara platsen för privatpersoner att framöver arrangera bokcirklar i. – Inget motsäger att man kan ha cirklar här. Vårt biblioteksrum är öppet för alla och det finns bord att sitta vid. Om man vill boka rum så kan vi inte garantera att de är tillgängliga. Det är hårt tryck på dem, klargör Johanna.

Johanna Hellstrand, som troligen håller i alla tre cirklarna, hoppas förstås på rejäl uppslutning den 10 september. Hon tror bokläsarna har glädje av att delta i en cirkel.

– Att prata om det man läst och få andras intryck om en bok ger ett mervärde och en fördjupad läsupplevelse, avrundar bibliotekarien.