• Sven Zetterberg sörjs av hela musiksverige. Foto: Frasse Fransson

Bluesmannen Sven Zetterberg avliden

Bluesmannen Sven Zetterberg avled hastigt i söndagen den 18 december. Hans sista spelning var i Östergötland under Blue X-mas turnén den 16 december. Han sörjs av hela bluessverige.

Sven Zetterberg var Östgöte ända ut i varje fingerspets född och uppvuxen som han var i Skärblacka mitt i mellan Linköping och Norrköping i mars 1952.

Sörjs av bluesvänner

Han började tidigt spela gitarr och sjunga, mest blues men även soul. Det var rotmusiken som låg honom varmast om hjärtat. Han var verksam som musiker i olika band i nära 45 år.

Det var Tegle blues, Blue Fire, Four Roosters, Blues Rockers men mest känd är han som medlem och grundare av Chicago Express mellan åren 1981 till 1996. Han har därefter varit soloartist sedan 2000 och som sådan uppträtt i många olika sammanhang. Nu senast spelade han med Rockarounds, Micke Finell, Ingemar Dunker, Tommy Cassemar och Janne Oldeus under namnet Blue X-mas som även besökte Linköping fredagen den 16 december på L Orient som därmed blev Sven Zetterbergs allra sista spelning.

Sven Zetterberg besökte ofta Östergötland och han var en av de allra första som gästade Café Blues i Motala på 1980-talet. Han tilldelades Cornelis Vreeswijk-stipendiet 1989. Sven Zetterberg sörjs av familj, vänner och en stor publik inte bara i Sverige utan världen runt. Sven Zetterberg blev 64 år.