• En blöt föreställning med starka känslor. Foto: Anna Ek
  • Jenny Möller Jensen och Ellen Norström i ”Vi är nära”. Foto: Anna Ek

Blöt föreställning med stora känslor

Jenny och Ellen har låst in sig i badrummet. Där inne får de vara som de vill, prata om allt och gråta till vackra videoklipp.

”Vi är nära” är en föreställning med stora känslor och utrymme för djupa tankar. Det är Ung scen/öst, som tillsammans med scenkonstkollektivet PoatoPotato sätter upp föreställningen i Norrköping under våren. Denna är en i det riksomfattande projektet I DEN BÄSTA AV TJEJVÄRLDAR och har premiär på Östgötateatern i Norrköping den 28 februari.

Tanken med projektet är att undersöka hur det skulle vara om samhällets värdesystem ändrades. De testar en värld där de traditionella manliga dragen - hårdhet och makt - inte har slagit rot, där tjejvärden är det vi känner till.

En kritisk förereställning

Föreställningen visar upp en kritik mot de patriarkala strukturerna där arbete går före långa samtal med goda vänner och familj.

–Tanken är att ta feminismen ett steg längre och göra det på ett sätt som mellanstadieelever förstår, säger Ellen Norlund, en av skådespelarna.

De får fram budskapet på ett roligt sätt och publiken får vara med och interagera. Det blir ett samspel mellan publik och skådespelare som bygger upp föreställningen på ett annorlunda sätt.