• Katarina Güven menar att allt fler vågar sig på färgstarka läppstift. ”Läppglans säljer vi nästan inte alls längre”, säger hon. Här provar kunden Sarab Gafouri ett knallrosa läppstift. Foto: Kajsa Nilsson
  • Makeupartisten Malin Fingal rättar till Camilla Petterssons ögonbryn. I höst får ögonbrynen gärna vara lite bredare, menar Katarina Güven. Foto: Kajsa Nilsson
  • Alexandra Söderberg har både eyeliner och lösögonfransar. Foto: Kajsa Nilsson
  • För att få till en jämn eyeliner kan man ta lite i taget, till slut smälter det ändå ihop till en fin linje. Foto: Kajsa Nilsson

Bland lösögonfransar och eyeliners

De tydliga trendernas tid är förbi, åtminstone om man frågar makeupartisten Katarina Güven. Hon menar att man utan problem kan blanda friskt mellan olika stilar för att hitta sig själv.

– Jag gillar att tänka ”vem vill jag vara idag?” när jag ska sminka mig. Ibland är jag eleganta Katta, ibland mamma Katta, sportiga Katta eller glammiga Katta. När jag drar på mig skinnbrallorna blir jag punkiga Katta, säger hon.

Någonting som hon poängterar är att fransar alltid förbättrar en look.

– Det finns så mycket olika sorters fransar nuförtiden. När jag startade min butik hade vi bara tre olika sorter, nu finns det ett stort urval att välja på. Många människor använder till och med lösögonfransar till vardags, det ökar glamfaktorn direkt.

Franstips från Katta

Att sätta fast fransar kan för många innebära långa timmar framför spegeln, för att undvika den värsta frustrationen delar Katarina Güven med sig av några användbara tips.

– Tänk på att alltid använda pincett när du handskas med fransarna, det är betydligt lättare att applicera då. Många gör misstaget att ta för mycket lim, jag brukar pensla på limmet med en pensel, då blir det lagom mycket. Är fransen för stor är det viktigt att klippa till dem så att de passar ögats form och storlek.

Eyeliner innan och efter

Katarina tipsar om att måla dit eyeliner både innan och efter att lösögonfransarna har applicerats.

– Om man inte målar eyeliner innan fransarna appliceras kan huden bli synlig närmast den egna fransraden. Har man målat eyeliner innan fransarna sätts fast syns det inte om man inte kommit ända intill. Eyelinern som målas innan fransarna har applicerats behöver inte vara så noggrant gjord, det viktiga är att den sista eyelinern ser bra ut. En riktigt snygg eyeliner kan ta riktigt lång tid att få till men när man har lösögonfransarna på plats blir det lättare att måla. Då är det bara att följa franslinjen.

Lite i taget

Har man inte franslinjen att utgå från vid eyelinermålning finns andra knep att tillgå, och för att undvika att ögat ser ledset ut tipsar Katarina om att måla vingen med öppna ögon.

– Många försöker måla hela linjen på en gång, det går men är svårt. Istället brukar jag ta en liten bit i taget, det smälter ändå ihop till en snygg linje till slut. Ett tips är att måla formen med en mörk ögonskugga, den är lättare att ta bort om det skulle bli fel. Sedan är det bara att följa ögonskuggelinjen med eyelinern. För äldre personer kan det ibland bli snyggare att bara använda skugga istället för eyeliner. Vad gäller vingen tycker jag att den får vara hur lång eller kort man vill, det finns inga rätt eller fel. Om man målar vingen med öppna ögon som tittar rakt fram får man till den rätta vinkeln, då ser man direkt hur det kommer att se ut, säger hon.