• Slottsparken väcker gamla minnen till liv hos Björn. Foto: Tommy Pettersson
  • Bänken är signerad konstnärerna Niclas Malmström och Camilla Akraka. Foto: Elin Elmby
  • Efter festpådrag inne på dåvarande Rally Hotell fick artisterna ta sina gitarrer och sina sånger till Slottsparken för att inte störa hotellgästerna. Foto: Elin Elmby
  • Bengt Pettersson från Best Western Plus visade Björn till den nya bänken och det gamla stället i Slottsparken. Foto: Tommy Pettersson

Björn provade Björn och Benny-bänken

Igår samlades ett mindre uppbåd bestående av journalister, fotografer och andra nyfikna människor utanför Rally Hotell, nuvarande Best Western Plus, anledningen till denna samling var att Björn Ulvaeus annonserat att han skulle komma förbi och provsitta sin och Bennys egna bänk i Linköping.

Det är första gången som Björn Ulvaeus sitter på den nyligen installerade "Björn och Benny-bänken". Men det är naturligtvis inte första gången han är i Linköping. För femtioett år sedan var han här, den femte juni 1966, och då möttes Björn Ulvaeus och Benny Andersson då deras respektive band, Hootenanny Singers och Hep Stars, var på turné. Men han har varit i Linköping i något mer uniformerat sammanhang i och med att han gjorde lumpen på I4 tillsammans med några andra bandmedlemmar på den gamla goda tiden.                                                .

– När jag satt i bilen på väg mot Västervik tänkte jag varför inte svänga förbi Linköping och titta på den där bänken eftersom jag missade invigningen. Jag har ju inte varit här på den platsen på femtioett år där det hela faktiskt började, berättar Björn Ulvaeus med ett leende på läpparna.

Slut på friheten

Dagen, sista natten i frihet, innan man skulle rycka in på I4 blev det party inne på dåvarande Rally Hotell. Men fram på småtimmarna blev Hep Stars och Hootenanny Singers grabbarna utkörda från hotellet och fortsatte att spela gitarr och sjunga Beatles låtar tillsammans, sittandes på en bänk i den närliggande Slottsparken.

Efter 50 år blev denna historiska musikhändelse uppmärksammad genom att kommunen avtäckte ett minnesmärke, signerad konstnärerna Niclas Malmström och Camilla Akraka, i form av en bänk med instrumentala associationer och inbyggda högtalare. Graverade på sittytan finns Björns och Bennys initialer.

Hur det startade

Björn fortsatte i modern tid 2017, efter diverse intervjuer och fotografiska sessioner, sedan resan mot hemstaden Västervik och den årliga Visfestivalen som anordnas i den stadens slottsruin. Alldeles intill denna kultplats bygs nu ett nytt landmärket "Nya Slottsholmen", ett projekt som Björn är initiativtagare till.

Björn Ulvaeus föddes visserligen i Göteborg men han växte sedan upp i Västervik, dit hans familj flyttade 1951. Ulvaeus har starka band till Västervik och Slottsholmen Som 12-åring jobbade Björn som springpojke på restaurang Slottsholmen. På sin 13-årsdag fick Björn en akustisk gitarr i present av sina föräldrar och sedan dröjde det inte länge till dess att Björn och hans kusin Joen bildade en skiffelgrupp. Resten är historia som det brukar heta.

 Slottsholmen

Björn Ulvaeus historia är dock  inte slut i och med detta. Han är högaktuell med inspelningen av Mamma Mia två och han har en hel del jobb ihop med Benny Andersson igång.

Dessutom bygger han tillsammans med företaget ALM Equity, bostadslägenheter i det som nu kallas Nya Slottsholmen i Västervik. Fastigheten där Nya Slottsholmen är beläget har huserat restaurang och nöjesverksamhet sedan början av 1900-talet och strax intill ligger Stegeholms slottsruin där Västerviks Visfestival äger rum varje sommar.

– Nu ska jag åka ner och titta på min nya lägenhet i Nya Slottsholmen som står klar nu, avslutar Björn som driver visionen och arbetet med att skapa Nya Slottsholmen tillsammans med Västerviks Kommun, Arkitekt Thomas Sandell på Sandell Sandberg, ALM Equity samt byggföretaget PEAB.