• Flimmer utomhusbio är mycket omtyckt bland Norrköpingsborna. Foto: Richard Follstedt

Bio med himlen som tak

Filmföreningen Flimmer gör det möjligt att se filmer under stjärnorna. En nyhet för i år är att värdar har fått välja filmprogrammet, vilket resulterar i en blandning av populära nykomlingar och älskade klassiker med budskap.

Flimmer utomhusbio har varit en uppskattad aktivitet för Norrköpingsborna sedan 1996, och lockade mellan 2 000 och 3 000 personer förra året.

– Då det händer mycket nytt i år, med värdar och nya platser, är vårt mål att ännu fler personer ska besöka utomhusbion – helst alla i Norrköping med omnejd haha! Men antalet besökare beror mycket på vädret, så jag hoppas att vädergudarna är med oss, säger verksamhetskoordinatorn Richard Follstedt och tillägger att filmerna även visas när det regnar.

Matchar värdarnas budskap

Utomhusbion går av stapeln den 13 juli och pågår till den 5 september. Under perioden kommer tio filmer att visas som har valts ut av värdarna Frinavet, Hallarna, Saliga Munken, KIS & Unity Yard, Konstmuseet, Nkpg Pride, Hageby IF och LiU-kårerna. Filmerna matchar värdarnas budskap, till exempel har Nkpg Pride valt Fucking Åmål som kommer att visas på Parkeringshuset Ankaret och Hageby IF har valt Den unge Zlatan som besökarna får se på Sydvallen i Hageby.

– Saliga Munken kommer ha sing along till filmen Grease, det tror jag kommer locka många personer.

Förfilmer

Ingen film har 15-årsgräns. Dock börjar filmerna visas först efter att solen har gått ner, och då det blir för sent för de yngre barnen finns inga riktiga barnfilmer med i filmprogrammet. Men det finns en hel del familjefilmer, exempelvis succén En man som heter Ove. Den valdes av Norrköpings invånare genom en omröstning på internet. Som förfilm visas Om jag möter rovdjur av Carl Fristedt som vann publikens pris förra året på kortfilmstävlingen Guldsvanen. Innan några av de andra långfilmerna kan besökarna se förfilmer skapade av nyanlända ungdomar samt Film & Musikgymnasiet.