• Johan Horsak har utsetts till ny vd för Biltema Sverige. Foto: Kajsa Nilsson

Biltemas nya vd kommer från Linköping

I måndags meddelade Biltemas vd, Olof Fransson, och styrelseordförande, Thomas Landin att de hade avgått och senare på torsdagen informerades företagets personal att Johan Horsak utsetts till ny vd för Biltemas i Sverige.

Biltemas nya vd är passande nog en genuin ”Linköpingsgrabb” och han har varit varuhuschef och regionchef i Linköping i ett par år. Biltema är inne i en framgångsrik period just nu och gick om Clas Ohlson i försäljningssiffror för ett tag sedan.

Pigg femtioåring

Igår stod det alltså klart att Johan Horsak kliver upp ordentligt i organisationen när han blir vd för Biltema i Sverige. Det blev också klart att han får en ställföreträdande chef bredvid sig. Anneli Borg som kommer från ett jobb som regionchef och varuhuschef för Biltema i Uddevalla utsågs även hon igår. En ny styrelse i Biltemas svenska verksamhet kommer också snarast att utses.

– Jag ser verkligen fram mot den här utmaningen. Vi står inför en tuff framtid där målet är att kraftigt öka antalet svenska Biltemavaruhus de kommande åren, berättar Johan Horsak.

Norrköping nästa?

Biltema är inne i en väldigt kraftig expansionsfas och kommer de närmaste åren att öppna flera nya varuhus i Norden där man redan har totalt sett 105 stycken varav 31 av dem finns i Sverige. Snart öppnar också ett Biltema i Vetlanda. Flera nya varuhus kommer att etableras i framtiden bland annat ett i Norrköping.

Biltema har haft en svindlande resa under ett halvsekel. Förmodligen kunde inte ens visionären och grundaren till företaget Sten Åke Lindholm ana vilken framgångssaga som startade någonstans i en källarlokal i Majelden för femtio år sedan. Företaget har idag ett sortiment på över 18000 produkter inom bilar, motorcyklar, bilvård, båt, fritid, hem, och så vidare.