• Många stora band har släppts till festivalen och totalt ska cirka 100 akter presenteras. Foto: Kajsa Nilsson
  • Förra årets festival lockade över 50 000 besökare och slog därmed rekord i svensk festivalhistoria. Foto: Kajsa Nilsson
  • Johanna Nordin är inte helt nöjd med könsfördelningen i line-upen. Foto: Kajsa Nilsson

Biljetterna släppta till Bråvalla

Med 51 590 besökare gick Bråvalla festival 2013 till historien som Sveriges största festival. Sedan i oktober har datumen för nästa års upplaga av festivalen varit officiella och under förra veckan släppte FKP Scorpio de första banden. Av bandlistan att döma kommer det bli succé även i år. Precis som förra gången väljer FKP Scorpio att släppa stora band med en gång, denna gång bland annat Iron Maiden.

Förutom Iron Maiden och Kings of Leon ska svenska stjärnor som Veronica Maggio, Markus Krunegård, Mando Diao, Melissa Horn och The Hives spela. Faktum är att Bråvalla är arena för The Hives enda Sverigespelning under 2014.

Nytt album

Norrköpingssonen Markus Krunegård ska släppa ett nytt album till våren och låtarna därifrån kommer förmodligen spelas flitigt under Bråvallaspelningen på torsdagen. Även Mando Diao släpper nytt album under 2014 där de går ifrån tolkningarna av Frödinge på albumet ”Strövtåg i hembygden” och tar sig tillbaka till engelska texter. Sångaren Gustaf Norén kommenterade detta i ett pressmeddelande inför nya albumet ”Aelita”:

– Det finns inget ”Mando Diao-sound”. Vi utvecklas hela tiden, och musik utvecklas med oss. Ingenskiva har låtit likadant som den förra, och det är samma sak denna gången.

Inte bättre i år

Inte alla är nöjda med Bråvallas line-up. I våras arrangerades festivalen Alternativet, en motreaktion mot den mansdominerade festivalscenen på Bråvalla, om det blir någon ny festival i vår är ännu inte klart. Inte heller denna gång är Alternativets arrangörer i Hallongrottans vänner i Norrköping helt nöjda med bandlistan.

– Det ser inte så mycket bättre ut i år. Det känns som att det har suttit ett gäng gubbar och googlat på gamla band. Iron Maiden och Krunegård känns inte så fräscht. Dessutom är det mest akter med bara män, säger Johanna Nordin som fram till årsskiftet är talesperson för Hallongrottans vänner.

Demokratifråga

Hallongrottans vänner menar att det är en demokratifråga och att fler kvinnor borde få möjligheten att få stå på scenen.

– Det går att arbeta aktivt med att boka fler kvinnliga artister men FKP Scorpio vill nog inte det, säger Johanna Nordin och säger samtidigt att problemet ligger djupare än så, att det handlar om att arbeta lägre ner i åldrarna och att skapa kvinnliga förebilder som får stå på scen.

Uppladdning

Hursomhelst är det med stor förväntan uppladdningen inför 2014 års händelse i Norrköping. I helgen släpptes de första biljetterna på turistbyrån och i måndags öppnade biljettförsäljningen online.

Faktaruta:

Cirka 100 artister

26-28 juni 2014

Bråvalla flygfält

Släppta band: Iron Maiden, King Of Leon, Mando Diao, Veronica Maggio, Laleh, The Hives, Passenger, Melissa Horn, Daniel Adams-Ray, Belle & Sebastian, Markus Krunegård, Bring Me The Horizon, Trivium, We Came As Romans, Of Mice & Men