• Aldís Ellertsdóttir Hoff, Ghafur Husseini, Mustafa Yousufi och Lena Wiklund. Foto: Emma Garzon
  • Mustafa Yousufi berättar i sin film om hur han som tvååring blev föräldralös och om den svåra resan hit. Foto: Emma Garzon
  • Ghafur Husseini har skapat ett bildspel om sin vardag i Norrköping. Foto: Ghafur Husseini

Bilder ur en flyktings vardag

Med foto och film berättar ensamkommande barn om flykten, saknaden efter familjen, vardagen i Norrköping och tacksamheten över att bo här.

16-åriga Mustafa Yousufi kom till Norrköping för knappt ett år sedan, en resa som pågick i dagar och nätter genom skog, berg och öknar. I sin film berättar han om svunna tider då han som tvååring blev föräldralös och om sitt nya liv i Norrköping där vi får se honom i klassrummet och på fotbollsplanen. Efter att Mustafa Yousufi har sett sin film på storskärm under förhandsvisningen säger han blygt:

– Jag är stolt över mig själv. Det är kul att filma och fota och i framtiden vill jag göra fler filmer.

"Blir väldigt berörd"

Mustafa Yousufi är en av sex killar i åldrarna 15 till 17 år som har varit med i konstprojektet "Jag, här och nu" som har letts av Lena Wiklund, konstkonsulent på Östergötlands museum.

– Syftet är att se hur killarna förhåller sig till staden, de ser ju Norrköping med nya ögon. Deras historier är jättestarka och jag blir väldigt berörd, säger Lena Wiklund.

Sedan februari har de ensamkommande barnen från Afghanistan och Somalia träffats en gång i veckan i handledaren Aldís Ellertsdóttir Hoffs ateljé och i Cnemas medialabb. De har använt enkla kameror och mobiltelefoner för att skapa filmerna och bildspelet. Ghafur Husseini valde att göra ett bildspel där vi får se bilder på allt från skidskor och spårvagnar till nya vänner medan ljuva toner spelas upp.

– Det är kul att se hur Ghafur blir en allt bättre fotograf under resans gång, menar Aldís Ellertsdóttir Hoff.

Här visas filmerna och bildspelet

Fyra av killarnas filmer och bildspel kommer att visas för publik. Filmföreningen Flimmer visar dem som förfilmer den 28 och 29 juli på utomhusbion och den 14 till 16 oktober kommer några av fotona visas under fotoseminariet Spegel på Norrköpings konstmuseum. Som avslutning blir det en större utställning på Östergötlands museum i Linköping. Lena Wiklund har som mål att projektet, som har finansierats av Region Östergötland, ska få en fortsättning. Tanken är att killarna som har varit med denna gång ska bli mentorer och hjälpa andra ensamkommande barn att skildra sina liv.