• Johanna Hellstrand, bibliotekarie i Söderköping, berättar att det blir mycket firande under detta år då bibblan fyller 100 år. Foto: Leif Larsson
  • Här i Stinsen har Söderköpings bibliotek funnits sedan 1999. Starten var 1916 i en lägenhet i Arbetarföreningens hus på Ågatan. Då hade bibblan 742 böcker, i dag är det 36 000. Foto: Leif Larsson

Bibliotekets 100 år firas hela året

Biblioteket i Söderköping fyller 100 år i år. Det firas hela året och extra mycket lördagen den 16 april. – Biblioteket öppnade 14 april 1916 och vi ville ha det stora firandet så nära det datumet som möjligt och lördag är en bra dag att fira på, förklarar Johanna Hellstrand, bibliotekarie och verksamhetsansvarig på Söderköpings bibliotek.

Förra året fyllde bokhandeln i Söderköping 200 år. I år är det dags för en annan hemvist för böcker att celebreras. Och det görs rejält. Inte minst nämnda aprillördag. Både barn och vuxna kan den dagen med behållning besöka Stinsen där biblioteket funnits sedan 1999.

– Det blir barnteater och grundskoleelever har en utställning med ett läsprojekt som grund. Vidare blir det bokvikning som liknar origami, det kan bli riktigt roliga figurer. Det blir också författarbesök för både vuxna och barn. Inträdet är gratis och alla besökare får en lott till ett bokhjul där vi varje timme lottar ut en bok, redogör Johanna Hellstrand om en del av programmet.

Månatligt program

Under året händer det också mycket. Barnsliga lördagar arrangeras som vanligt och ingår i firarschemat. Skillnaden är att det är ett ökat fokus på böcker. Det blir quiz för vuxna tre gånger i vår och flera författare under temat Nyfiken på dyker upp. För de som är 10-12 år blir det en spännande aktivitet kallad Hemliga sällskapet.

– Det blir åtta sammankomster i stearinljusets sken där det är fokus på skriva, litteratur och skapande. Det blir mycket mer och det är bara att hålla utkik efter vårt månatliga program. Det kan hämtas på biblioteket eller på nätet, upplyser Johanna.

Biblioteket har således 100 år på nacken. Det kom till tack vare att Annie Nyström, lärarinna och ledamot i stadsfullmäktige, testamenterade 2 000 kronor till Söderköpings stad för att grunda ett folkbibliotek. Det var 1914 och två år senare var det invigning.

– Biblioteket låg då i en lägenhet i Arbetarföreningens hus på Ågatan, nuvarande Geria vårdcentral. Vid starten hade man 742 böcker. I dag har biblioteket 36 000 böcker och dessutom ljudböcker, filmer och e-böcker som förstås inte fanns då. För 100 år sedan var biblioteket öppet två kvällar i veckan, numera har vi öppet 50 timmar varje vecka. Det har skett en stor förändring på 100 år, påpekar bibliotekarien.

Flyttat ofta

Biblioteket har genom åren flyttat många gånger. År 1920 flyttade det till Prostgården på Prästgatan. Elva år senare var det dags igen, flytten gick till det som kallas gamla ålderdomshemmet, alltså nuvarande Stadshistoriska museet i Kyrkparken. Här stannade man till 1977 då flytten gick till ett nybyggt hus på Skönbergagatan. Och 1999 var det Stinsen som tog hand om verksamheten.

Även den svenska grundlagen Tryckfrihetsförordningen firar jämnt i år, blir 250 år gammal. Alltså ännu mer som har med det skrivna ordet som kan och bör firas.

– Än har vi inget planerat gällande Tryckfrihetsförordningen men men jag tror att vi kommer att uppmärksamma det, även regionalt, avrundar Johanna Hellstrand som hoppas på att många väljer att fira biblioteket under årets lopp.