• Tjejerna i kulturprojektet #viärocksånorrköping är stolta över musikvideon till den egenkomponerade låten "Thrive". Foto: Tina Andersson

Bevisar att de kan med musikvideo

Under tre veckor fick 25 tjejer möjlighet att som sommarjobb arbeta fram en musikvideo. Nu är projektet "Vi är också Norrköping" i hamn. I förra veckan offentliggjordes resultatet "Thrive" och tjejerna har uppnått målet – att våga ta plats.

Louise Berg på kommunikationsbyrån Sibship tyckte att det var för få projekt med tjejer med mångkulturell bakrund i Norrköping. På hennes initiativ har det tre veckor långa kulturprojektet med rubriken #viärocksånorrköping kunnat ge en grupp, som sällan hörs, en röst i det offentliga samhället. Målet var att spela in en musikvideo till den egenproducerade låten "Thrive" och att stärka tjejers självförtroende.

– Vi har bevisat att tjejprojekt är inte små och larviga, utan viktiga och professionella, säger Louise Berg.

"Många tvivlade"

25 tjejer från 17 länder som tidigare aldrig träffats skulle samarbeta kring musik, dans och film utan att tidigare ägnat sig åt något av det. Under inspelningsveckorna gjorde deltagarna olika studiebesök i Norrköping där de bland annat träffade kvinnor med typiskt manliga arbeten. Det inspirerade tjejerna till att våga höja sina röster. I förra veckan fick media ta del av en presentation av projektet och hur arbetet med musik har nått ungdomar och förbättrat integrationen i samhället.

– Det var många som sa att vi aldrig skulle kunna nå tjejerna på det här sättet, men det här är beviset på att vi lyckades. Det här är nya tidens feriejobb och vi hoppas att det ska öppna upp för fler sätt att jobba inom kommunen, säger Michelle Miller på Pangea.

Inte bara sommarjobb

Projektet är ett samarbete mellan Sibship, Back up, Cnema, Dans i öst, Film i öst och Norrköpings kommun. De tre arbetsveckorna finansieras av Arbetsmarknadskontoret.

– Det här är inte bara ett sommarjobb. Vi kunde knappt prata med varandra i början eftersom vi var så blyga och så olika, säger Mishel Cedeno.

– Innan det här projektet kunde jag inte tänka mig att stå och prata framför andra människor, men nu är jag fan bra på’t, säger Iman Fahmi på ren östgötska.

Nu hoppas gänget få komma ut och prata om sitt lyckade arbete.

Vi vill åka ut med musikvideon och kunna fungera som mentorer för andra tjejer, säger Mishel Cedeno.

Responsen från Norrköpings kommun har varit positiv, men något ytterligare projekt kommer inte att genomföras, däremot kommer liknande satsningar att göras i framtiden.