• Benka Nyberg är speaker åt hockeylaget Vita Hästen. Foto: Leif Larsson

Benka höjer stämningen

När han började satt det 300 personer på läktaren. Nu är det tusentals och trångt i Himmelstalundshallen när Benka Nyberg agerar speaker åt ishockeylaget Vita Hästen.

– Visst är det roligare när det mycket folk och tryck på läktarna. Förr kände man nästan alla i publiken. Det är också många unga åskådare nu med Vita Hästen-halsdukar och mössor, det är kul, tycker Benka.

Vita Hästen från Norrköping avancerade till allsvenskan, andranivån i svensk ishockey, till denna säsong. Många tippade laget i botten men man har överraskat, till och med legat i topp och hänger fortfarande bra med. Benka Nyberg har varit speaker i tio år åt a-laget och sett andra tider.

– Nu i allsvenskan är vi sex-sju personer fler som sköter sekretariatet. Men det är lättare att få folk att vara med i dag. Klar skillnad mot förr då det var svårt att engagera folk när vi exempelvis mötte Grästorp en torsdagkväll, klargör Benka.

Han har tre söner som alla spelat eller spelar ishockey. När de lirade i pojklag tog speakerkarriären fart.

Mikrofonvana

– Då fanns uppgifter för föräldrar och jag blev speaker. Jag har aldrig varit blyg av mig och hade både mikrofon- och scenvana efter att ha spelat i ett band sedan 1977, berättar Benka.

Uppgiften skötte han bra. Så väl att han en gång blev tillfrågad att vara speaker för a-laget.

– De hade ingen till den matchen och jag hoppade in. Sedan behövdes jag en gång till och sedan ville jag inte släppa ifrån mig uppdraget, berättar han och garvar.

Benka Nyberg är en glad gamäng som tar med sig sitt kynne in i speakerrollen. Han tycker om att underhålla.

– Jag har väl sagt en del dråpligheter genom åren. Jag brukar hälsa välkommen till Norrköping, Sveriges huvudstad och till Vita Hästen, Sveriges bästa hockeylag. Det började som en kul grej när Hästen låg i en serie med nästan bara Stockholmslag. Före match tycker jag man kan skoja men när matchen är i gång ska en speaker vara opartisk, fastslår Benka.

Viktiga detaljer

Han pekar på en del annat som en speaker också ska tänka på.

– Man ska uttala namn rätt, jag brukar kolla med någon före match. Det gäller också att vara tydlig och korrekt men när Hästen gör mål eller blir fulltaligt efter utvisning kan man låta lite gladare, påpekar han.

Vad är då roligast med speaker-jobbet? Att synas och höras? Benka nickar lite grann. Kärlek till hockey? Samma försiktiga respons. Inget entydigt svar finns utan Benka hoppade helt enkelt på uppdraget och har inte velat sluta, speciellt inte nu när två av sönerna är med i ett nytt statistikgäng som dokumenterar mål, assist och sådant.

– En son spelar fortfarande ishockey och jag har sagt åt mina söner att jag skulle hålla på med hockey längre än dem. Men nu är de med i statistikgänget så vi får väl se.

Räkna med att Benka fortsätter som speaker, speciellt som klubben numera är något att vara stolt över.

– Jag var på vippen att sluta för några år sedan då klubben struntade i ekonomin och man fick skämmas. Nu har vi en styrelse som erkänner att det är ekonomisk uppförsbacke och är tydlig med vad den gör. I dag kan man gå med högt huvud på stan igen, tycker Benka.

Han har denna säsong många Hästen-matcher framför sig men även en landskamp Sverige-Norge den 11 april.

– Jag har tillfrågats om jag vill vara speaker då. Det ska bli riktigt roligt, avrundar Benka Nyberg.