• Här är ett gäng unga och lite äldre fäktare i KFUM Norrköping. Fäktning försvann i Norrköping men är nu tillbaka i KFUM:s regi sedan fyra år. Till vänster står de tre tränarna Ali, Jukka och Ludwig. Foto: Leif Larsson
  • Tränarna Jukka Salo och Ali Lindholm går en match. Foto: Leif Larsson
  • I fäktning gäller det att vara explosiv och ha snabba reflexer. Foto: Leif Larsson

Bättre fäkta än illa fly

Fäktning är sporten där det gäller att vara snabb i både tanke och fötter och även vara strateg. – Någon har sagt att det är som ett fysiskt schack. Det stämmer bra, påpekar Ludwig Nyström, huvudtränare hos KFUM Norrköpings fäktare.

Fäktning fanns förr i Norrköping, försvann, men har nu funnits i fyra år hos KFUM. Klubben har cirka I 30 fäktare, den yngsta är åtta år, den äldsta 60. De flesta är av manligt kön.

– Äldre är ofta mer tekniska och behöver inte ta ut sig och hålla tempo som yngre gör. Det är kul att vi har en sådan bredd med både barn och vuxna, fastslår tränaren Jukka Salo.

Vill bli fler

Klubben vill dock ha fler medlemmar, gärna tjejer och kvinnor.

– Vi vill få hit tjejer i tonåren som kan bli förebilder för yngre tjejer. Tjejer blir överlag duktiga snabbare än killar, konstaterar Ludwig.

KFUM arbetar med rekrytering på olika sätt. Man har varit med på Stadium Sports Camp och under arrangemanget sportlovskul och även på olika jippon som svensexor och möhippor. Det här genererar emellanåt nya medlemmar. Precis som företagsevent.

– Vi berättar om sportens historia, har en del övningar och en turnering på slutet, berättar Jukka.

Att motionera och ha skoj är viktigast i fäktklubben. Det finns dock en del som tävlar. I Fillol Challenge i Stockholm var två vuxna och Adam Nyholm, 13 år, med. Adam placerade sig i mitten i ett stort startfält med fäktare från flera länder. KFUM anordnar också egna tävlingar som detta års Påskeggen med fäktare från Norrköping, Linköping och Nyköping.

Mycket övning

I fäktning finns varianterna värja, florett och sabel. Värja är vanligast i KFUM, barn använder florett och än är sabel inte med i klubbens repertoar.

– Med värja får man träffa hela kroppen, med florett endast överkroppen och med sabel får man både sticka och slå, upplyser Jukka.

Ludwig, Jukka och Ali Lindholm agerar tränare i klubben. Utövarna får instruktioner om disciplin och teknik. Fäktning tar för övrigt tid att bli bra i. Dessutom behövs ett antal egenskaper för att briljera i sporten. Som uthållighet, explosivitet, snabba reflexer, styrka, koordination, balans och flexiblilitet.

– Fotarbetet och tänket runt det är viktigt. Det är inte bara att ta sig framåt och bakåt utan man måste också observera och läsa av motståndaren, säger Ludwig och Jukka flikar in:

– Som i alla kampsporter behövs kämpaglöd, man ska vara aggressiv men samtidigt behålla kylan.

För alla

Det låter som fäktning är en komplicerad sport men tränarna säger:

– Alla kan hålla på efter sina egna förutsättningar.

Vad är då det roligaste med fäktning?

– Det är roligt att utbilda och jag brinner för att hjälpa ungdomar att utvecklas. Fäktning tilltalar mig eftersom det är en individuell sport. Man ansvarar själv för att bli bättre, förtäljer Ludwig Nyström.

– Jag gillar också att hjälpa ungdomar och vad gäller själva fäktningen så är det häftigt att i matchsituationer ställas en mot en. Det är också en härlig känsla när parader och stötar man tränat på också lyckas på match, avrundar Jukka Salo.