• Hästarna heter Dreitel och Gná. Vi ser är stallägaren Cecilia Ekwall och hästtjejerna Jannike Maack och Ebba Wängström på bilden. Foto: Tommy Pettersson

Barnmorskekorset år 2015

Dagläger, islandshästar och ridskola

Mitt i det man i folkmun brukade kallade ”Barnmorskekorset” ligger Stall Rosendal där det bedrivs både ridläger, ridskola och mycket mera.
Ägarinnan Cecilia Ekwall har drivit sin verksamhet sedan 2003 och just nu har hon 26 hästar, både Shetlandsponnys och Islandshästar, som för dagen är ute på bete. Nu har även ridlägret ett uppehåll på några veckor men annars är det full fart.

Små grupper

– På våra dagläger så är vi inte fler deltagare än sex stycken åt gången och även i ridskolan är vi aldrig fler än fyra per lektion. För mig är det viktigt att hålla grupperna små och jag tycker att det blir bättre när man inte är så många och då kan man ägna sig mera åt sina elever, menar Cecilia Ekwall som ständigt har den franska vallhunden Midas vid sin sida. Vid sidan av stället så är hon även jourhem åt Linköpings kommun för barn och unga upp till och med 19 års ålder.

Trevlig häst

– Islandshästen är både trevlig och lätt att handskas med. Att den sedan är unik på så sätt att den har fem gångarter till skillnad från en vanlig häst som har fyra gör den ännu roligare att arbeta med, säger Cecilia Ekwall med önskvärd tydlighet i rösten.

Korsvägen

Stallet ligger nästan mitt i korsvägen och det som brukar kallas ”Barnmorskekorset” . Där vägen mellan Sjögestad och Östra Tollstad korsar vägen mellan Mantorp och för att vara mera exakt. I vägkorset ligger ett fåtal hus, bland annat, en låg stuga precis i korsningen. Det är Rosendal, som i gamla handlingar också kallas för Grindstugan till Gagnarp, en by i närheten. Detta står att läsa i den av Östergötlands museum utgivna skrift ”Har du varit här?”