• Landshövdingen såg ut att trivas bland alla barn i skogens friska luft.
  • Familjen Mohamed tyckte att det var roligt att plantera träd.
  • Koncentrerade systrarna Frida och Katie Samuelsson hjälps åt.
  • Många kom fram och klappade Mathias Sterns nordsvenska hästar. Foto: Kajsa Nilsson

Barnen planterade träd i skogen

I söndags uppmärksammades Skogens dag i Vidingsjöskogen i Linköping och Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson var på plats för att hjälpa barnen att plantera nya träd.

Sedan FN:s internationella skogsår 2011 har man planterat träd i Barnens skog i Vidingsjö och under söndagen fylldes det på med ytterligare träd.

– Skogen är viktig av många olika skäl. Den är en fantastisk lekplats för barn och den renar luften och ger oss syre. I dag gör vi en insats för naturen och planterar nya träd, säger landshövdingen innan hon hugger tag i en spade och gräver en grop för en ny liten björk.

Även Johanna From, regionchef på Skogsstyrelsen, fanns med vid trädplanteringen och lyfte fram vikten av att öka kunskapen om skogen.

– Vi behöver fler som jobbar inom skogsnäringen och det är kul att så många barn vill vara med och plantera, säger hon.

Ivrigt grävande

Alla barn samlades runt Elisabeth Nilsson för att se hur man gör och sedan satte det igång.

– Jag har planterat tre träd, berättar tioåriga Verdosa Mohamed förtjust. Småsystrarna Huad och Hanna försöker de också men får hjälp av mamma Roodo att platta till jorden.

Även systrarna Samuelsson passade på att plantera träd.

– Jag har planterat tidigare, berättar åttaåriga Frida. Hemma i Stjärnorp var hon första person att plantera tallplanta i familjens skog, i framtiden blir det hon som får ärva marken.

Längs en promenadslinga i skogen kunde man stanna till och få information av omkring 20 organisationer. En av programpunkterna stod Vångabon Mathias Stern och hans nordsvenska hästar för.

– Jag började med att klippa gräs med hästarna men nu har det utvecklats till att också köra timmer och ris i skogen. Varje sommar klipper jag 160 000 kvadratmeter gräs i veckan, åt Linköpings kommun och Svenska kyrkan i Norrköping, berättar han. Hans nordsvenska hästar får många att stanna till.

– Folk blir glada av att se hästarna, somliga minns tillbaka till hur deras föräldrar arbetade med hästar och andra vill bara berätta att de tycker att de är fina.