• Hobbyhörnan ligger på Drottninggatan 18, i jämnhöjd med Rådhuset. Ingen pojke, oberoende av ålder, går oberörd förbi. Foto: Anders Lindkvist
  • Daniel Björkmans specialitet är spel, både de som utkämpas med de små minifigurerna i Warhammer och de som spelas med spelkort. Foto: Anders Lindkvist
  • Det krävs precision för att måla de små tennsoldaterna. Foto: Anders Lindkvist

Barndomslandet

På Drottninggatan i jämnhöjd med Rådhuset, på andra sidan, ligger en hobbybutik och har så gjort sedan början av 90-talet.

Män i övre medelåldern stannar till och får något drömskt i blicken, för det som det skyltas med påminner dem så starkt om barndomen. Här stävar hangarfartyg fram, skyddade av omgivande jagare och med flygplan svävande ovanför, också för att avskräcka fienden. Modellerna har sin historiska hemvist i Andra Världskriget, men det finns också militärflyg av betydligt senare datum.

Blandade målgrupper

Det finns andra fönster för en betydligt yngre grupp, också den företrädesvis bestående av män. Här kan man se hur horder av kämpar, vackert målade, utkämpar slag på gröna filtmattor. Den yngsta gruppen är inte mer än pojkar. De spanar längtansfullt på radiostyrda bilar och flygplan.

Sedan finns det vid sidan av alla modeller i plast också flygplan, som levereras i byggsatser med bitar av balsaträ och med papper, som när bygget är klart ska klistras på för att täcka flygkroppens skelett och vingarnas spant och sedan fernissas.

Inga amatörer

De som lockas av den sortens modeller är inte bara byggkunniga, utan också motorintresserade, för här drivs modellerna av små explosionsmotorer, som ska förses med både olja och högoktanigt bränsle och ges den vård och omsorg, som de små mekaniska underverken kräver. Denna kategori av hobbyprodukter vänder sig till de kanske största entusiasterna och har så gjort i alla tider. De skiljer också ut sig med tanke på vad de låter sin hobby kosta.

Många är de förbipasserande som saktar på stegen, andra går in. Inte alla handlar, de suger bara in atmosfären och slår för några ögonblick dövörat till den brusande verkligheten utanför och ger sig hän till minnen och drömmar.

Barndomslandet

Hobbyhörnan borde få kulturstöd och dess innehavare tituleras intendent. Hans ”institution” håller barndomslandet öppet för oss året om och gör att vi alla som är pojkar, oberoende av ålder, mår litet bättre.

Här rättar mig dock Daniel Björkman, som idag är på plats istället för innehavaren Håkan Lindström.

– Det är inte bara killar som kommer, det händer allt att vi får besök också av tjejer, men de frågar oftast efter båtar att bygga och lustigt nog också stridsvagnar.

Han ger mig dock rätt i att det är många äldre män som kommer och så den kategori han själv tillhör, de som är intresserade av spel. Man kunde kanske tro att spel var något som datorerna tagit över, men så är det inte. Daniel visar på de små figurerna vars kläder är så hanverksskickligt målade i den egna klanens färger.

– Vi har Warhammer, både i serien Fantasy (riddare och drakar) och serien 40.000 (rymd och robotar), men vår största produkt är kortspelen, där man genom att välja kort samlar på sig så många bra egenskaper som möjligt.

Ett alternativ till datorernas värld

Daniel avslutar rundvandringen i butiken med att citera ägaren Håkan Lindström:

– Här försöker vi frälsa folk från knapptryckandet och lära dem att lita på sina händers intelligens.

Anders Lindkvist