• Ungdomar kan få träna tillsammans med Jonas Jacobsson. Foto Bertil Ericson / SCANPIX

Barn med rörelsehinder får träna med OS-medaljör på läger

Sveriges största sportläger satsar i sommar på grupper för barn med rörelsehinder. – Vi vill ge så många barn som möjligt den här upplevelsen, säger Niclas Westerdahl, vd för Stadium sports camp.

Det kommer att sättas ett nytt deltagarrekord för Stadium sports camp i Norrköping i sommar. Inför de fyra veckorna som ungdomar mellan 11 och 15 år intar Himmelstalund i Norrköping har ungefär 6500 deltagare anmält sig. Det är ett par hundra fler än förra året.

– Intresset har växt från år till år, ända sedan starten 1995, säger Niclas Westerdahl.

Ströplatser kvar

I dag finns det ett antal ströplatser kvar till lägret, till några av de mindre populära veckorna och sporterna.

– Något som har blivit väldigt populärt är day-camp, som vi nu expanderar kraftigt. Då är man här tisdag, onsdag och torsdag på dagtid men får tillgång till vårt activity town och får testa att träna tre sporter per dag, säger Niclas Westerdahl.

Stadium sports camp erbjuder ungdomar 11–15 år att delta i Sveriges största uppelevelse- och sportläger. Deltagarna får välja en av 16 huvudidrotter och tillbringar sex dagar på Himmelstalund.

Bakom sportlägret står Stadium, men bolaget får inte ta ut någon vinst från verksamheten. Istället går överskottet tillbaka till lägret och delas ut till samarbetsföreningar. Sedan starten har uppemot 25 miljonor kronor delats ut.

Mottagare av Bragdguldet

I år kommer barn med rörelsehinder att kunna delta i större utsträckning än tidigare. Den tredje veckan av lägret kommer ungdomar med rörelsehinder att kunna få träna tillsammans med Jonas Jacobsson, flerfaldig guldmedaljör vid Paralympics och mottagare av Bragdguldet 2008.

– Vi har tidigare jobbat med Min stora dag och därigenom funderat på hur vi kan gå vidare. Vi vill ge ungdomar med rörelsehinder en härlig sommarlovsvecka och skapa en verksamhet för fler utövare i rullstol, säger Niclas Westerdahl.

Gruppen ska under förmiddagarna utöva sin favoritsport tillsammans med övriga deltagare och på eftermiddagarna prova på sporter som finns i Paralympicsprogrammet.

– Det känns jättekul att vi gör det här nu till sommaren, det är nästa steg i utvecklingen av lägret, säger Niclas Westerdahl.

Mattias Sävenstrand