• Tim Jonas och Jonatan Malm är två av medlemmarna i hiphop-kollektivet Rusty Label. Foto: Emma Garzon

Bär hiphop-fanan i stan

För alla Norrköpingsbor vars hjärta dunkar för hiphop är nog Rusty Label ett välkänt namn. Kollektivet turnerar från norr till söder i vårt avlånga land och spelar även utanför Sveriges gränser.

När Tim Jonas träffade Jonatan Malm, även kallad Blezz, för första gången var rap ett självklart samtalsämne.

– Vi tyckte om samma typ av rap och diggade helt enkelt varandra. På den tiden körde vi bara solo, men bestämde oss för att även starta ett kollektiv, berättar Tim Jonas, Label manager och rappare.

Till en början var det bara rap som gällde. 2011 ville kollektivet ta ett steg längre och syssla med mer än rap. I samband med det föddes namnet Rusty Label, vilket är inspirerat av Rusty P som Norrköping brukar kallas.

– Rusty Label bär hiphop-fanan i stan och vi gör det med stolthet. De flesta som gillar hiphop i Norrköping har koll på oss.

Går emot trender inom hiphop

Kollektivet har ständigt många bollar i luften, allt från hiphop-quiz och rap-workshops i stan till att vara djs på lördagar på Vila. Musikskapandet och spelningarna är dock i fokus. Den 19 april släppte Jonatan Malm, producent och rappare, soloskivan 4:19. Nyligen hade Rusty Label en miniturné i Belgien och i början av juni är det dags för en ny turné där de bland annat besöker Arbis i Norrköping, Umeå, Malmö och Stockholm.

– Vår musik riktar sig till människor som gillar genuin, progressiv musik som är full av skaparglädje. Vi går emot trender inom hiphop, grunden är ofta gammal hiphop som vi förvandlar till något nytt, förklarar Tim Jonas.

Efterlyser fler kvinnor

I dag har kollektivet cirka tio medlemmar, varav en tjej. Jonatan Malm säger att hiphop är väldigt mansdominerat och att de efterlyser fler kvinnor. Rusty Label jobbar mycket med att nå ut till sin målgrupp och att träffa andra gräsrotsrörelser. I allas huvuden snurrar olika framtida planer men målet är gemensamt – att bli ännu större.