• Gammalt och nytt, högt och lågt. Anledningen till varför vissa texter bannlyses är många. Foto: Fanny Miles
  • Pelle Filipsson på Dynamo tog initiativet till att skapa en plats för världens alla bannlysta böcker. Här finns all typ av litteratur att tillgå. Foto: Fanny Miles
  • En spökbok för barn som bannlystes från en skola i USA.
  • Det förbjudna biblioteket är placerat på Dynamo.

Bannlysta böcker

I en liten hörna av Dynamos lokaler står två glasskåp där Pelle Filipsson, verksamhetsledare på Hallarna, har samlat litteratur som av olika anledningar har bannlysts från olika delar av världen.

Religiösa texter, sexuella och moraliska. Häxor och troll, spökhistorier och politik – förvånansvärt mycket finns att tillgå. Ett 80-tal böcker vilar i dag i det Förbjudna biblioteket.

– Det här är en fyr för det fria ordet, säger Pelle Filipsson och fortsätter: - Det som är intressant är varför det finns människor som vill inskränka det fria ordet. Vi är ju fria i grunden.

250 år av åsiktsfrihet

I år firar den svenska tryckfrihetsförordningen, en av Sveriges grundlagar, 250 år. I praktiken innebär lagen att människor i Sverige har rätt att skriva och trycka information och uppfattningar via text. I teorin tycks det kanske inte riktigt så enkelt menar Pelle Filipsson.

– Det finns ämnen som är tabu i Sverige. Censuren är inte statligt styrd men däremot finns det ämnen man inte pratar om här. Ingen stoppar dig att uttrycka din åsikt men det fria ordet kan ändå vara kostsamt.

Han tar upp några exempel där man tryckfriheten till trots, har censurerat åsikter.

– Ture Neman från Norrköping gav ut en djupt antinazistisk tidning under andra världskriget. Han blev erlagd med distributionsförbud men gav ut tidningen ändå. Då sattes han dit för Nedsättande beskrivning av främmande makt och fick fängelse. Anders Almark är ett annat exempel, som arbetade på Sjöfartsverket. Han blev en dåtidens whistleblower som avslöjade ett ryskt fartyg som läckt ut olja på grund av ett grund, som Sjöfartsverket inte märkt ut. Han blev "förflyttad" till en tjänst som fyrvaktare. Det jag menar är att det finns en vedertagen uppfattning om vad man inte bör prata om. Det gör att man undrar: Vad kostar egentligen det fria ordet?, frågar sig Pelle Filipsson.

Olika anledningar

Böckerna i biblioteket skiljer sig åt och anledningen till bannlysning håller olika grad. Tintin i Kongo är att betrakta som rasistisk, Harry Potter visar på häxkonst, En tunisisk bloggare var för kritisk mot regeringen och Anne Franks dagbok är för sexuell eftersom Anne Frank nämner en nära vän på ett kärleksfullt vis. Pelle Filipsson tror dock inte att det löser någonting att bannlysa och censurera.

– Det går inte att förbjuda. I förlängningen gör det att människor inte begriper historien i stället, om det inte finns något att läsa, menar han.

Fria ordet rankas högt

I Sverige värnas det fria ordet. Men det kommer med ansvar. Yttrandefrihet innebär inte att man ska säga det som faller en in. Att begrunda ens egna tankar och åsikter, ta reda på fakta innan man slår ett slag för det fria ordet är det bästa sättet att värna om yttrandefrihet och tryckfrihet.