• Borgia bandyklubb Norrköping är glada över att synas i kaktusgruppen i Carl Johans park. Foto: Emma Garzon
  • Bandyklubbens namn och klubbmärke pryder årets kaktusplantering. Foto: Emma Garzon
  • Hugo Andersson har spelat bandy i fem år och planerar att fortsätta göra det en lång tid framöver. Foto: Emma Garzon
  • Karin Jonsson gratulerar Marcus Johansson. Foto: Emma Garzon

Bandyklubb hyllas med kaktusar

Med bandykonster, tårta och fanfarer firade Borgia bandyklubb Norrköping att deras klubbmärke pryder årets kaktusplantering.

Sedan 1926 har kaktusgruppen hyllat en förening eller organisation som firar jubileum. I år valde juryn, bestående av politiker och tjänstemän i kommunen, ut 75-årsjubilerande Borgia bandyklubb Norrköping till kaktusplanteringen i Carl Johans park. Även Mirum galleria, 50 år, och Hemgårdens folkdanslag, 90 år, blir uppmärksammade då de får turas om att vara motiv i planteringen i Hörsalsparken.

– Sedan starten 1941 har Borgia drivits som en förening med sunda värderingar och ordnad verksamhet. Det är det goda ryktet klubben tar med sig ut i Sverige som Norrköpings ansikte utåt, säger tekniska nämndens ordförande Karin Jonsson innan hon räcker fram en liten kaktusgrupp till Marcus Johansson som är ordförande i Borgia bandyklubb Norrköping.

"Stor ära"

– Det är en stor ära och jättebra marknadsföring att vi blev utvalda. Alla som har jobbat med föreningen ska sträcka på sig, uppmanar Marcus Johansson med stolthet i rösten.

På invigningen av kaktusplanteringen var många från bandyklubben på plats, bland andra Hugo Andersson. Han har spelat bandy i fem år och har planer på att fortsätta spela en lång tid framöver.

– Jag tycker att det är kul att åka skridskor och spela bandy. Jag gillar också mitt lag eftersom alla är så snälla.

Vill ha en hall

Borgia är Norrköpings enda kvarvarande bandyklubb och har i dag 300 medlemmar. Förra året lärde de cirka 500 barn att åka skridskor. Nu vill föreningen fortsätta växa. Men vädret sätter käppar i hjulet – i vinter kunde klubben bara bedriva sin verksamhet 60 dagar. Därför är ett mål att få en hall till klubben och Norrköpings invånare.

– Vi har en bra dialog med kommunen angående hallen. Vi vill såklart ha den så fort som möjligt, men inom 20 år är jag övertygad om att en hall kommer stå klar, säger Marcus Johansson.

25 000 växter

Ungefär 25 000 växter går åt för att göra den välbesökta kaktusplanteringen. I år har Jessica Andersson Dahlgren och Emma Sköld från tekniska kontoret skapat konstverket, vilket tar cirka sex till åtta veckor.

– Vi har strävat efter att skapa enkla, stilrena linjer och hålla ihop färgerna, förklarar Jessica Andersson Dahlgren.

– Vi är stolta över resultatet, det blev finare än vi kunde föreställa oss, tillägger Emma Sköld.

Vill ni jobba med kaktusplanteringen kommande år?

– Det gör vi mer än gärna, säger duon i kör.