• Märta Mars förklarar att blommorna dunderklockorna måste bevaras.
  • Just nu kan barn i alla åldrar gå till Arbetets museum för att vara med om ett riktigt Bamseäventyr. Utställningen riktar sig i första hand till barn förskoleklass till årskurs tre. Foto: Kajsa Nilsson

Bamseäventyr för barnen

Bamse och hans vänner är välkända för de flesta barn och nu finns de att besöka på Arbetets museum i Norrköping. Nyligen var årskurs ett från Jurslaskolan på plats för att ta del av äventyret.

Utställningen handlar om den eftertraktade blomman Dunderklockan och barnen får följa med i jakten på att lösa mysteriet om varför det finns färre dunderklockor nu än tidigare. Bamses farmor behöver blommorna för att tillverka dunderhonungen men den elaka Krösus Sork har tagit nästan alla blommor till sin fabrik. Pedagogen Christine Mars håller i visningen och engagerar förstaårseleverna. Det börjar med att noga räkna in alla 24 barnen i gruppen innan visningen börjar och deltagarna ivrigt räcker upp händerna för att få berätta vad de kan om Bamse och hans vänner.

– Utställningen handlar om hållbarhet och demokrati, och då ett vidare begrepp med social hållbarhet, säger pedagogen i pausen när barnen får springa omkring och prova utställningens delar.

Pop Larsson undersöker vad som finns på Krösus Sorks kontor. Hon hade inte hört talas om Bamse tidigare.

– Det har varit jätteroligt i dag. I den här luren kan man höra på en berättelse, säger hon och visar vad hon håller mot örat.

Djuren behöver varandra

Alice Eriksson och Märta Mars tycker också att det har varit en spännande dag. De berättar om utställningen.

– Vi får vara med och lösa mysteriet med att dunderklockorna tar slut. De tar slut för att Krösus tar alla till sitt farliga medel. När dunderklockorna tar slut försvinner alla djur, säger Märta.

– Alla djur behövs för att hjälpa varandra, fyller Alice i.

Med interaktiva metoder följer Christine Mars barnen genom utställningen som mynnar ut i större förståelse för hållbarhet. Att det är en lekfull och engagerande miljö märks inte minst på barnens stora inlevelseförmåga. Utställningen kommer att finnas på Arbetets museum till augusti nästa år och riktar sig framför allt till barn i förskoleklass till årskurs tre.