• Ständigt aktuellt. Arbetets museum. Foto: Tommy Pettersson

Bamse, EWK och Svenska Pappor på Arbetsmuseum

Arbetes museum är inte bara vad det heter utan här finns en lång rad utställningar för både ung och äldre. I sommar har man öppet som vanligt och bjuder in till sommarkul .

Arbetets museum ligger naturskönt men mitt i centrala Norrköping. Här är man dedikerad till arbetet, den som arbetat och vad det innebär att arbeta men det finns en lång rad andra utställningar som är mer än sevärda. Själv är jag mycket förtjust i den permanenta utställningen om satirtecknaren EWK (Ewert Karlsson) som varit en viktig del i både debatten och politiken under en lång rad år. Många av hans teckningar är, tyvärr, ännu skriande aktuella. I den kreativa verkstaden bjuder Bamse och hans vänner in till sommarkul där det handlar om att förvandla skräp till uppfinningar som ska bidra till en bättre värld. Du får träffa Bamse själv och hans sköna polare den snabba kaninen Lille Skutt, den kloka och uppfinningsrika sköldpaddan Skalman samt den modiga Nalle-Maja.

Pappa på museum

Fotografen Johan Bävmans bilder på svenska pappor visas under sommaren Malmöfotografens projekt av föräldralediga pappor i Sverige har fått stor uppmärksamhet både i Sverige som internationellt. I utställningen skildras de porträtterade papporna tillsammans med sina reflektioner och erfarenheter om föräldraskapet och av att vara pappa. Med sina 45 porträtt av pappor vill Johan Bävman skildra det allmängiltiga och kärleksfulla i föräldraskapet. På Arbetets Museum finns det något för alla. Väl värt ett besök med andra ord.