• Babsan kommer till länet med sin show Ett liv i rosa, som har urpremiär i Norrköping och besöker Linköping i december.  Foto: Andy Prhat

Babsan strör glitter över länet

Det var en felsägning av en programledare i tv som gav namn åt Lars-Åke Wilhelmssons folkkära tant i rosa och paljetter. Nu står Babsan för första gången på scen med en alldeles egen show – Ett liv i rosa, som har urpremiär i Norrköping.

Det glittriga yrvädret har underhållit svenskarna med sina fräckisar och shownummer sedan 1992, men ännu har hon mer att ge. 

– Det är alltid fest kring Babsan. Hon kommer fortsätta med de höga klackarna även om hon går med rollator, säger Lars-Åke Wilhelmsson om sitt folkkära alter ego. 

Planerat länge

Under flera år har han och vapendragaren Hans Marklund filat på en egen show för den glittriga primadonnan med det stora rosa håret, men melodifestivaler, shower och artistsamarbeten har kommit emellan. Den 11 november ser Ett liv i rosa dagens ljus på Flygeln i Norrköping och spelas senare även i Linköping.

Showen utgår från Lars-Åkes egna liv, från uppväxten i Furuvik utanför Gävle via lumpen och showdans till livet i Stockholm som kostymmakare och showartist.

– Allt som berättas har hänt på riktigt, men Babsan klär det i glamour. Det är fördelen med henne, hon kan ta upp aktuella händelser utan att det blir allvarligt och stelt, säger Lars-Åke och förklarar:

– Den rosa peruken fungerar som clownens röda näsa, den avväpnar.

Obligatoriska skämt

Det blir en show full med mycket humor och flärd tillsammans med fyra dansare. Genom åren har publiken lärt sig Babsans skämt. Vissa är obligatoriska.

– Drar hon inte "Jag kommer från Gävle och är van att tända på bockar", så får jag höra det, skrattar Lars-Åke.

Veckorna före premiären är en intensiv period med repetitioner på dagarna och kostymsömnad på nätterna. I svaret på frågan varför han tror att Babsan  lyckats behålla sin popularitet under så många år, har han sin egen teori.

–  Hon är fräck men inte vulgo, hon är inte heller för läcker. Karlarna vågar dra ner henne i knät och berätta sina värsta fräckisar. Hon är lagom, säger Lars- Åke.

 

Ett liv i rosa

11 november Norrköping - Flygeln

09 december Linköping – Konsert och Kongress