• KFUM:s vice ordförande Bengt Ydebäck pekar ut Femöresbron på planskissen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Äventyrsgolfen ryms inom samma område som minigolfen hade. Foto: Kajsa Nilsson
  • Den 6 juni kommer den nya äventyrsgolfen i Folkparken att invigas. Foto: Kajsa Nilsson
  • Bengt Ydebäck är vice ordförande i KFUM Norrköping och ansvarig för äventyrsgolfen. Foto: Kajsa Nilsson

Äventyrsgolf i Folkparken i sommar

I sommar får Norrköping sin första äventyrsgolfbana. KFUM vann upphandlingen och den 23 april är det byggstart för att förhoppningsvis kunna ha invigning den 6 juni.

Anläggningen byggs på samma ställe som KFUM har haft sin minigolfbana i Folkparken under de senaste 25 åren. Alla tolv banor har tydlig Norrköpingsanknytning och spelarna får bland annat uppleva Femöresbron, flygplatsen och Strykjärnet i miniformat. I anslutning till banorna kommer informationsskyltar med fakta om Norrköping att sättas upp. Bengt Ydebäck är vice ordförande i KFUM Norrköping och ansvarig för projektet.

– Det här är vår största satsning på 20 år. Senast vi satsade så stort var när vi rustade upp Stora Skogsgården, säger han. Trots att äventyrsgolfen är en stor och dyr satsning var det ett lätt beslut att ta.

– Vi var hur som helst tvungna att göra någonting åt de gamla banorna. Vi hade antingen fått byta ut dem eller reparera. Nu ska vi bygga robust och hoppas att ingen förstör banorna, säger han och tillägger att det hittills varit få skadegörelser i parken.

Viktig helhet

Folkparken är lite av KFUM:s tillhåll i och med att de i dag driver lekplatsen, hoppkudden, barnpoolen, frisbeegolfbanan och beachvolleyplanerna.

– Det är viktigt att Folkparken hålls ihop. Vi vill fortsätta utvecklingen av parken tillsammans med kommunen. Kostaderna för äventyrsgolfen måste hållas låga, vi har inga planer på att tjäna några pengar, säger han och förklarar att spelavgiften blir 60 kronor för vuxna, vilket är 10-20 kronor lägre än vad liknande äventyrsgolfbanor kostar.

Kiosken kommer att behållas för glassförsäljning och KFUM hoppas på att Norrköpingsborna kommer att vilja komma för att fika, även om de inte ska spela.

Reklam i banorna

Satsningen kostar totalt 2,5 miljoner kronor och för att få igen pengarna får företag med Norrköpingsanknytning göra reklam på banorna. Hittills har en diskussion förts med bland annat Norrköpings flygplats och Upplev Norrköping men ännu är inga kontrakt påskrivna. Än är det dock ingen brådska, förklarar föreningens ordförande Janne Eberhard:

– Vi befinner oss inte i en sådan situation att vi måste ha sålt en enda bana. Men om vi får igen kostnaden för att bygga banan kan vi hålla en lägre spelavgift. Vi har drivit verksamhet där sedan 1980-talet och det är viktigt för oss att det inte kommer någon kommersiell aktör och är krämare i Folkparken. Folkparken byggdes från början till Norrköpingsborna och så vill vi att det ska fortsätta att vara, säger han.