• Ingela Gullstrand på Nyföretagarcentrum bjuder in till sopplunch under hösten. Foto: Kajsa Nilsson

Ät soppa och inspireras

Nyföretagarcentrum drar sitt strå till stacken för att fler företag ska starta och att Norrköping således ska få fler jobb. Under hösten arrangeras soppluncher under namnet ”Meet, eat, talk” där framgångsrika entreprenörer kommer tillStrykbrädan och föreläser om sina karriärer.

Ingela Gullstrand på Nyföretagarcentrum har omkring 450 möten varje år med människor som har tankar på att starta företag. Bara under förra året startade 200 av dem företag. Nu vill hon att ännu fler ska hitta vägen till entreprenörskapet och bjuder in föreläsare som själva startat företag som nått framgångar. Karin Elebring och Thomas Hallgren var först ut förra veckan och berättade om succésagan Östgöta kök.

Kulturell twist

Vid varje lunchtillfälle bjuds det på något extra kreativt som inte annonseras på förhand, en kulturell twist som Ingela Gullstrand väljer att kalla det. Under första tillfället var till exempel illustratören Jonna Björnstierna på plats och skapade en teckning av det som sades under föreläsningen. Förhoppningsvis ska det bli en snackis så att fler vill gå på luncherna. Inte för att det var ont om besökare till att börja med.

– Till första träffen var 30 personer anmälda och vi har ett tak på 40 personer per träff, berättar Ingela Gullstrand.

Olika branscher

För att attrahera många har Nyföretagarcentrum medvetet valt att bjuda in entreprenörer från olika branscher, alla har gemensamt att de själva startat sina företag så att de kan berätta om den första fasen utifrån egna erfarenheter. Vid höstens kommande tillfällen ska representanter från företagen Sänkdalen, Skandevall media, Proactive gaming och Hooked on nature komma och föreläsa.

– Det är viktigt med evenemang och att företagare får inspiration och möjlighet att träffa varandra. Vid varje sopplunch har vi lämnat tid för mingel, berättar Ingela Gullstrand och nämner att sopporna levereras från lokala sopprestaurangen Et cetera.

Mentorsprogram

Nyföretagarcentrum drivs till största del av en stiftelse, i övrigt är det näringslivet som bidrar med medel för att verksamheten ska kunna överleva. Antingen träffar man Ingela Gullstrand för att diskutera sin affärsidé och få hjälp eller så anmäler man sig till mentorsprogrammet där frivilliga från näringslivet ställer upp som mentorer under ett år.

– Nästa mentorprogram startar i oktober. Jag har fått in ansökningar men ännu är inte några utvalda, så det går fortfarande att söka. Dessutom letar vi efter fler mentorer, upplyser hon.

All rådgivning på Nyföretagarcentrum är kostnadsfri, personlig och sker konfidentiellt.