Ärvda skatter från förr

Industri, lantligt och shabby chic. Så beskriver Josefine Isik lägenheten där hon bor med sin familj.

N är vi kommer in i lägenheten möts vi av en tegelvägg som Josefine har fått många komplimanger för på sin Instagram Homebyisik, där hon i dag har över tusen följare.

–Tegelväggen tycker jag om mest med hela lägenheten! Det är dekortegel, förklarar Josefine.

Sedan Josefine var liten har hon varit intresserad av inredning. Som barn älskade hon att möblera om, och sedan utvecklades inredningsintresset när hon flyttade hemifrån.

–Jag har den lantliga stilen i botten, men sedan ändras min stil lite efter vad som är inne. Man ser ju bilder och inspireras efter vad som är inne. Men jag följer inte alltid trender, utan jag inreder också efter vad jag själv gillar, berättar Josefine.

Hon väljer den mesta inredningen till lägenheten, medan hennes man Martin, som arbetar på Kakel entreprenören, har renoverat lägenheten.

–Han tycker att det är kul att renovera och vill också ha ett fint hem.

Nu är det bara den lilla toaletten som inte har renoverats, men det ska ske i år.

För två år sedan flyttade de till den ljusa lägenheten på 98 kvadratmeter som rymmer fyra rum och kök.

–Vi trivs bra i Rambodal, det är ett barnvänligt område, anser Josefine.

I hemmet finns en hel del möbler och andra vackra ting som Josefine har fyndat på loppis eller ärvt från släktingar. Farmors gamla symaskinsbord och mormors läderklädda bibel är saker som ligger henne varmt om hjärtat.

–Det är kul att sätta sin egen prägel på saker, dessutom är det billigt och bra för miljön att handla begagnade möbler. Och jag tycker att det är roligt med saker som har en historia.

Förutom parets sovrum och barnrummet har även lägenheten plats för ett datorrum. I mitten av rummet står en kista från 1965, en skatt som Josefines mormor och morfar har köpt. Förhoppningen är att datorrummet i framtiden ska bli ytterligare ett barnrum.

Inne i barnrummet är det fullt ös. Sonen Leonel dammsuger heltäckningsmattan med sin lilla, blåa leksaksdammsugare medan hunden Elsa och katten Svea jagar varandra.

–Dammsugaren fick han i julklapp och han är helt galen i den. Han går runt och dammsuger hela dagarna, och till slut får jag stänga av den för att det blir lite jobbigt att höra den hela tiden, säger Josefine och skrattar hjärtligt.

Det mysiga, färgglada barnrummet har många personliga detaljer: en av tavlorna pryds av vimplar som Josefine har sytt samt ett svart moln och prickar i dekorplast.

–Dekorplast är jättesmidigt. Man slipper måla, och när man har tröttnat är det bara att ta bort dekorplasten, säger Josefine och tillägger att hon gillar att pyssla. Flera av möblerna i hemmet har Josefine målat om, exempelvis ett gammalt skåp som hon har hittat på loppis för hundra kronor.

Snart är mammaledigheten över för Josefine och ett nytt jobb väntar. Den 19 januari ska hon börja arbeta som vårdare på ett nytt gruppboende.

–Det ska bli kul att börja jobba, men jag har också lite ångest över att jag inte längre ska få vara hemma med Leonel. Under mammaledigheten har vi gått mycket på babysång och träffat mina kompisar som också har barn. Det har varit så roligt!