• Arne Welin testar sin barebow. Han har varit aktiv bågskytt ända sedan 1968 och håller på än, 76 år ung. Foto: Leif Larsson
  • Pekfingret vid överläppen vilket garanterar rätt draglängd och att det siktas rätt i höjdled. Arne Welin i IK Österviking visar upp sitt fighting face. Foto: Leif Larsson
  • Arne Welin har skjutit båge i årtionden och bytte till varianten barebow för sju år sedan och har tagit fyra SM-guld i 60-årsklassen. Inomhus på 18 meter har han ett rekord på 549 poäng av 600 möjliga. Klart vasst. Foto: Leif Larsson

Arne har spänt bågen i snart 50 år

Han är 76 år men fortfarande en vass bågskytt. Arne Welin, Bottna, har på senare år tagit fyra SM-guld i 60-årsklassen. – Det har gått jättebra, konstaterar han kort och gott.

Inom bågskytte finns många olika typer av bågar, som compound, långbåge, recurve och barebow. Det sistnämnda är en båge utan sikte och för sju år sedan bytte Arne till den varianten. Det blev succé. Han har tagit fyra guld, fem silver och några brons i SM när hans skjutit med barebow.

Arne är synnerligen rutinerad i denna skyttesport. Han är kassör i IK Östervikings bågskyttesektion och har varit det hela tiden sedan 1968 då han var med och grundade skyttedelen.

– Det är en riktig familjesport. Alla kan vara med, om man är tio år eller 75, om man är man eller kvinna. Det är tekniksport så man behöver inte vara urstark. Men skjuter man mycket så kan det kännas i både armar och axlar, påpekar Arne och tillägger:

– En tjusning med sporten är att man får vara ute i skog och natur. Det är också en social grej och när det är tävlingar snackar man med andra bågskyttar som man lärt känna. Det är bra gemenskap inom bågskytte.

Ungdomar lockas

Klubben finns på två platser, i Söderköping och i Bottna, ett par mil söder om Söderköping.

I Söderköping är det lättare att rekrytera ungdomar. Ett gäng på 14-15 stycken ungdomar i åldrarna 11-12 år tränar på tisdagar och fredagar.

– Än har de inte tävlat utomhus men några har varit med inomhus i korrespondensserien i Östergötland. I Rejmyre 11 maj kan de bli några som är med ute i en tävling i 3D-skytte i skogen.

På Månvallen i Bottna anordnas Vikingafejden, en tävling som klubben drog i gång 1968 och som varit med varje år sedan dess. Årets arrangemang äger rum i slutet på juni.

– Det kommer skyttar från stora delar av landet. Det brukar bli omkring 70 stycken. Vi skjuter en 900-rond, det är 90 pilar på tre olika avstånd. Det har faktiskt slagits sju-åtta svenska rekord i olika klasser på Vikingafejden, berättar Arne.

Ny innebana

Bågskytteklubben tränar utomhus i Petersburg på Ramunderberget i Söderköping. Fram till nu har inneträningen ägt rum i Bergaskolan och i S:t Anna. I höst är det tänkt att även inneskyttet ska ske i Petersburg. En barack på området byggs om och det blir omklädningsrum och en inomhusbana för bågskytte.

– Huset är 20 meter långt och räcker till en bana på 18 meter, det avstånd man skjuter på inomhus. Vi ska försöka få ombyggnationen klar under sommaren så att vi kan använda huset i höst. Men först måste vi vänta på en del bidrag innan vi kan sätta i gång. Det blir bra att få allt på samma ställe, tycker Arne.

Bågskytte kräver således inte järnmuskler men däremot ett starkt psyke. Åtminstone i tävlingssammanhang.

– Det mentala betyder mycket. Man måste kunna koncentrera sig och inte bli nervös och börja skaka. Då går det inte att konkurrera, fastslår den rutinerade bågskytten.

En del unga har lockats till bågskyttet och snart kanske det blir fler.

– Den 10 maj är det en idrottsdag för ungdomar i Söderköping. De får pröva på olika sporter och på Ramunderberget blir det bågskytte. Vi har då även jaktmål ute i skogen, omvittnar Arne Welin, som hanterat båge och pil i årtionden och säkert ett bra tag till.