• Det innovativa bygget Katscha stod klart för inflyttning hösten 2015. Foto: Max Elofsson
  • Hörsalsparken kan precis som Katscha prisas av Europeiska unionen. Foto: Max Elofsson

Arkitekturnomineringar till Norrköping

Återigen är Norrköping inblandat i nomineringar till priser för byggnadsverk i staden. Nu gäller det Hörsalsparken och Katscha som är nominerade till det europeiska priset Mies van der Rohe Awards.

Hörsalsparken och Katscha har båda vunnitt arkitekturpriser tidigare. 2015 vann Hörsalsparken Sienapriset för bästa landskapsarkitektur. Det unika bostadshuset Katscha har belönats av Mipim-awards och nu allra senast av Sveriges arkitekters pris.

Bekräftelse rätt ute

Norrköpings kommuns stadsarkitekt Karin Milles Beier kommenterar nomineringarna i ett pressmeddelande att Mies van der Rohe award-nomineringen är en bekräftelse på att de är rätt ute och att satsning på god arkitektur börjar ge ringar på vattnet.

Hörsalsparken nyinvigdes våren 2015 efter att samhällsbyggnadsföretaget Tyréns omvandlat parken och skapat en oas som är en viktig del av kommunens stadsplaneringsstrategi om att bättre binda samman innerstadens olika delar med hjälp av intressanta platser och trivsamma stråk. Katscha stod klart för inflyttning hösten 2015 mitt i Industrilandskapet.

Två av sex svenska

Priset Mies van der Rohe Awards delas ut av Europeiska unionen för samtida arkitektur och delas ut vartannat år. Totalt är 356 objekt nominerade och 36 länder är representerade. Sex av de nominerade objekten kommer ifrån Sverige och två av dem finns alltså i Norrköping.

Övriga svenska nomineringar är Helsingkrona Nation i Lund, Malmö Live i Malmö, Östermalms tillfälliga saluhall i Stockholm och Arkitekturskolan KTH i Stockholm.

Tidigare har bland andra Operahuset i Olso och Konserthuset i Reykjavik vunnit priset.