• Richard Arbus är ordförande för Tango BeGeer i Norrköping.
  • Edison Lucas och Zlata Prekopic är två av många tangofantaster.
  • Tangon kommer ursprungligen från Argentina men finns idag över hela världen.
  • Damerna använder högklackade skor eftersom det underlättar när man ska backa.

Argentinsk tango i Hemgårdens källare

Richard Arbus har dansat tango i ungefär fem år och har varit föreningen Tango BeGeers ordförande under de senaste tre åren. Föreningsnamnet är en ordlek och utläses ”tango begär”, eftersom många tycker att det är en beroendeframkallande dansform.

I föreningen finns 110 medlemmar och varje år anordnas en tangofestival, om tisdagskvällarna är det practica på Hemgården i centrala Norrköping.

– Vi har både nybörjar- och fortsättningskurser men på practica får man möjlighet att bara dansa, säger Richard Arbus. Varje månad anordnas milonga, tangoafton, där det dansas tango i flera timmar.

Kontakt med varandra

Richard Arbus beskriver dansen som betydligt mjukare än den ryckiga tango som så ofta gestaltas på film.

– Den ryckiga tangon var mer en form av uppvisningstango på 70-talet då man ville få tillbaka tangon. Då hade den varit impopulär under många år. Den tango som vi dansar är den klassiska argentinska tangon som härstammar från andra hälften av 1800-talet, säger han.

Mannen för

Liksom många andra dansformer är det mannen som för och kvinnan som följer efter. Mannen går ofta framåt och kvinnan backar.

– Man lär sig små steg men framför allt att ha en god hållning. Det behövs inga starka muskler, bara bra balans. Tangon är lite som bugg i Sverige, det är en social dans som bygger på improvisation snarare än en koreografi, säger han.

Funnits med länge

Edison Lucas kommer ursprungligen från Argentinas grannland Uruguay och har haft tangon med sig under hela sitt liv.

– Jag har dansat aktivt i ungefär 25 år, men mina föräldrar dansade tango när jag var liten, berättar han. Under föreningens tangoaftnar brukar Edison Lucas agera DJ när han inte dansar.

Zlata Prekopic kom in i tangons värld för bara tre år sedan.

– Jag såg en annons och tänkte pröva, jag hade aldrig dansat tango förut men fastnade direkt. Jag gillar att tangon inte bara är fysisk rörelse, det utmanar hjärnan också, säger hon.