• We talk UF från Katedralskolan blev en av semifinalisterna. Foto: Carolina Fransson
  • Liksom Kafféum UF från Kunskapsgymnasiet i Norrköping. Foto: Carolina Fransson

Årets semifinalister är utsedda

Mässan Entreprenörskap på riktigt 2018 – Östergötlands mässa med unga företagare börjar närma sig. Inför mässan har en kvaltävling i tävlingen ”Årets UF-företag” genomförts. Tävlingen syftar bland annat till att visa vad UF-företaget lärt sig och vilken utveckling de upplevt genom att omvandla en idé till ett företag.

Kvaltävlingen hölls i förra veckan på Näringslivets hus i Linköping. 21 UF-företag från skolor i Linköping, Norrköping, Motala och Åtvidaberg ställde upp. En jury bedömde deras företagspresentation och företagsrapport, och plockade därefter ut sex företag som gick vidare till semifinalen som hålls på mässan den 8 mars.

Förra årets vinnare

Juryn var uppdelad i två grupper under kvalet. Sadra Jannati, UF-alumn, satt i en av grupperna som bedömde 11 av de tävlande. Tre av de UF-företag som hans jury bedömde togs ut till semifinal, och han berättar att det var inte helt lätt då det var många som låg på en jämn nivå.

En trend bland de tävlande, som juryn sett de senaste åren, är att haka på tidigare års uppmärksammade idéer.

– Många tittar på vilka företag som fick mest uppmärksamhet, eller vann föregående år, för året efter kommer det fram liknande företag. Den trenden har funnits ett bra tag, säger han.

Generellt kan han också säga att de flesta driver ett UF-företag med hållbarhet och någon typ av samhällsansvar i fokus i år.

SM i maj

De företag som gick vidare till semifinal från kvalet var ACTIVATE UF, Kafféum UF, InreRo UF, CookieCan UF, First Aid Period UF och WeTALK UF.

Juryns uppdrag på mässan är att bedöma UF-företagen i olika delmoment och utse de fyra företag som går till finalen. Det vinnande UF-företaget koras i samband med prisutdelningen och blir det UF-företag som representerar Östergötland på SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan i Älvsjö den 16-17 maj.