• Olle Nylund från Svenskt Näringsliv meddelar att tävlingen återkommer nästa år. Foto: Kajsa Nilsson
  • Thord Claesson från Mjölby kammade hem titeln ”Årets med företagsamma person”. Foto: Kajsa Nilsson
  • André Roos från Rörproduktion i Norrköping var en av finalisterna. Foto: Svenskt Näringsliv
  • Magnentus vd och ägare arbetar för att göra Norrköpings innerstad attraktiv, tyvärr räckte det inte riktigt ända fram. Foto: Svenskt Näringsliv

Årets mest företagsamma östgöte

I måndags utsågs vinnaren i tävlingen Östergötlands mest företagsamma människa. Som vinnare stod Mjölbybon Thord Claesson men till final tog sig även två framgångsrika Norrköpingsföretagare, Magnus Malm och André Roos.

Det är andra gången som Svenskt Näringsliv arrangerar tävlingen med framgångsrika företag och enligt deras representant Olle Nylund är den välbehövlig:

– Det är viktigt att uppmärksamma duktiga företagare, samt att skapa förutsättningar för dem som skapar jobb, säger han vid prisutdelningen.

Reklamföretag

Som vinnare stod alltså Thord Claesson som har ett förflutet som fritidsledare men arbetar nu med reklam. Företaget startade han år 1990 och det har långsamt vuxit sedan dess.

– Idag är vi nio medarbetare och arbetar mycket med visitkort och trycksaker men även dekor. Toyota i Mjölby är vår stora kund, säger han.

Att det just blev Thord Claesson som tog hem utmärkelsen är enligt Olle Nylund inte så konstigt.

– Thord var en överlägsen vinnare, bland nomineringarna märks det att han är omtyckt i Mjölby och många beskriver honom som entusiastisk.

Inte räkna timmar

Thord Claesson framhåller att det krävs ett stort intresse för att lyckas som företagare.

– Det är viktigt att inte räkna timmar. Det handlar om att jobba mycket men förhoppningsvis är det inom någonting som man tycker är kul. Jag tror på att arbeta långsiktigt och att inte ha för bråttom, avslutar han.

0-70 på tre år

Andreas Roos bestämde sig för att lämna den trygga tillvaron som anställd chef och startade sitt eget företag Rörproduktion. På bara tre år lyckades han gå från noll till 70 anställda.

– Det handlar om att ha ett bra kontaktnät, både bland medarbetare och bland kunder, säger han om den snabba tillväxten i företaget. 95 procent av Rörproduktions kunder består av andra företag. För att bli en riktigt duktig företagsledare är det enligt André Roos viktigt att besitta social kompetens, samt att lyckas skapa förtroende bland medarbetare och kunder.

Den femte finalisten i tävlingen var Claes Drougge från Ocean Modules Sweden AB i Åtvidaberg.