• Författaren Stina Nilsson Bassell tilldelas honnörsstipendiet. Foto: Fanny Miles

Årets kulturstipendiater utsedda

Region Östergötland delar årligen ut kultur och utvecklingspengar till yrkesverksamma konstnärer. I år får bildkonstnärer, en filmare, en dansare och en tecknare ta emot en summa pengar.

Nyligen beslutade regionutvecklingsnämnden vilka som får årets kulturstipendier.

– Det känns väldigt roligt att få lyfta fram och uppmuntra några av de skickliga kulturutövare som finns i länet. Årets stipendiater representerar en stor bredd i sin konstnärliga utövning, säger Eva Andersson (S), regionfullmäktiges ordförande och 1:e vice ordförande i regionutvecklingsnämnden, i ett pressmeddelande som kom i samband med beslutet om vilka som fick årets stipendier. Följande personer får årets kultur- och utvecklingsstipendier om 30 000 kronor vardera:

Bildkonst och dans

Jennifer Spångerud, bildkonstnär, Mjölby, Mohammed Sami Al Amili, bildkonstnär, Norrköping, Emelie Wedhäll, bildkonstnär och serietecknare, Skänninge, Maria Hultgren, dansare, Göteborg, Fredrik Andersson, filmmusikskapare och 
manusförfattare, Linköping.

Konstnärsparet Hoffsten

Årets arbetsstipendium på 60 000 kronor tilldelas konstnärsparet Lars Hoffsten och Joanne Posluszny-Hoffsten, Linköping. Region Östergötland delar också ut två honnörsstipendier till personer som utfört mångårig kulturell verksamhet i länet. Årets honnörsstipendiater är Stina Nilsson Bassell, författare, och Bettina Kjellin, folkbildare inom kulturområdet.

– Det är en ära att få det här stipendiet. Först funderade jag på hur det kom sig att jag har blivit tilldelad detta, så mycket har jag väl ändå inte gjort. Men så tänker man efter och inser att man har en del på sitt CV ändå, säger en uppenbart rörd Stina Nilsson Bassel och fortsätter:

–Det är ett erkännande för mig som författare. Kulturstipendierna delas ut vid regionfullmäktiges möte den 24 november.

 

Jerry Prütz/Fanny Miles