• Sekreterareföreningen höll årsmöte med middag och landshövding på slottet i år. Foto: Tommy Pettersson
  • Ingela Lindblad lämnade över klubban till Ing-Marie Karlsson som är sekreterare på Länsstyrelsen i Östergötland. Foto: Tommy Pettersson

Aranea - spindeln i nätet

En kompetent och tystlåten förening

Att skriva en artikel om en förening för sekreterare är både spännande men samtidigt lite skrämmande. Linköpings sekreterarförening, Aranea, är grupp mestadels kvinnor som är så pass välinformerade om sina organisationers förehavande men ack så talträngda när det gäller att avslöja några väl bevarade hemligheter.

 

Dessutom består Aranea av ett antal väldigt kompetenta yrkesmänniskor vilket gör att vem som helst kan få skrivkramp och vara rädd för felformulerade meningar och felstavade ord.

Nya medlemmar välkomna

Med darrande knän gick undertecknad upp för trappen i Linköpings Slott för att bevaka föreningens årsmöte.

Väl framme i festvåningen möts jag av landshövding Elisabeth Nilsson omgiven ett 25-tal finklädda kvinnor.

Innan jag hunnit vända i dörren blir jag upptäckt och inropad.

Föreningen Aranea som funnits sedan 1988 har för närvarande 38 medlemmar och vill gärna ta emot nya medlemmar som kan dela med sig av sina erfarenheter. Man har en omfattande verksamhet men fungerar framförallt som ett nätverk och samlingspunkt bland kollegor i administrativa yrken som till exempel sekreterare, chefsassistent, konferensansvarig och personalassistent.

År 2015 tog man det nya namnet ARANEA – Spindelnätverket i Linköping, ett passande namn då Aranea betyder spindel på latin. Liknelsen är även träffande då sekreteraren verkligen sitter mitt i händelsernas centrum på företaget.

Föreningens ordförande Ingela Lindblad lämnade på årsmötet över rodret till Ing-Marie Karlsson som blev vald till ny ordförande.

– Vi har jättetrevligt med många härliga skratt på våra sammankomster. Jag har suttit i åtta år nu men jag tänker vara kvar i föreningen. Nu får Ing-Marie får ta över ordförandeposten, berättar Ingela Lindblad vidare.

– Vårt nätverk är nödvändigt om man vill utbyta erfarenheter och prata med andra som har liknande arbetsuppgifter.

Hur det började

Det hela började hösten 1987 med attAnn-Britt Fricks man Gerhard Frick, då vd på Frimurarehotellet, hade fått veta genom en kollega att det fanns en chefssekreterarförening i Malmö.

Ann-Britt Frick började som sekreterare 1961 och hade hunnit med att se både det ena och det andra i sin yrkesroll och hon tände på idén och bildade en sekreterarförening med några yrkeskollegor. Ann-Britt var ordförande i föreningen 1988-1993 och vid årsmötet i maj 2015 ombildades föreningen till att heta Aranea.