• Anci Carlsson och Maggan Hultström har slitit hårt för att Östra Ryd ska få en matvaruaffär igen. I oktober är det dags, sju år efter att den senaste affären lade ned. Det vinkelbyggda huset inhyser både affär och kafé. Foto: Leif Larsson
  • Maggan Hultström och Anci Carlsson vid den nya affären i Östra Ryd som kommer att få namnet Handlarn, som är ett Axfoodkoncept. Foto: Leif Larsson

Äntligen affär i Östra Ryd

Det var sju år sedan Östra Ryd hade en matvaruaffär, tio år sedan orten hade en väl fungerande sådan. Så den nya affären som startades i oktober är efterlängtad.

– Många har frågat när affären är klar, säger Anci Carlsson, butiksansvarig.

I orten med 1 100 personer i Söderköpings kommun är engagemanget stort. För några år sedan tog byalaget initiativ till en bensinmack som också blev verklighet när Q Star nappade. Därefter riktade man in sig på fibernät. I dag är två tredjedelar av de 450 hushållen i Östra Ryd anslutna. Tredje steget i uppgraderingen av orten var en affär. En matbutik har funnits här ända sedan 1920-talet med undantaget för det senaste decenniet. Ett stormöte i byn i april förra året, när omkring 120 personer kom, och kommunens besked om att sex baracker vid Östra Ryds skola skulle rivas blev ett gemensamt startskott för affären.

– På stormötet sa vi att det är nu eller aldrig och det beslutades då om att ordna en affär. Vi hade hört om barackerna och de hade stått oanvända i 25 år men var ändå i bra skick. Vi fick dem av kommunen, berättar Maggan Hultström i den ekonomiska förening som startade i samband med affärsplanerna och som också ska driva butiken.

Affär och café

Den 11 juli i år var barackerna på plats och ombyggnationen till ett affärshus kunde börja. Byalaget har deltagit i bygget, bland annat med målning, men även professionella hantverkare har anlitats.

Det vinkelbyggda huset inhyser både affär och en kafédel. Föreningen fick pengabidrag både från staten och EU via Kustlandet.

– Vi har även bildat Affärn Östra Ryd ekonomisk förening. Medlemmarna betalar 800 kronor var per andel. Vi har 110 medlemmar och hoppas på fler, påpekar Maggan Hultström.

Innan projektet drogs i gång så kontrollerades på stormötet hur mycket de boende kunde tänka sig att handla för i butiken.

– Vi räknade på det och kom fram till att det ska gå runt. Hade inte intresset funnits så hade vi aldrig gått vidare. Vi har också pratat med andra butiker på landsbygden för att få reda på hur det fungerar för dem, berättar Anci Carlsson.

Lokala varor

Hon blir således butiksansvarig och ytterligare en person, på 75 procent, anlitas. De kommer att arbeta i en traditionell matvarubutik som också har en egen stil. Det blir ingen manuell ost- och köttdisk men däremot korvgrill, bakeoff-maskin och mackkyl.

– Vi ska ha en del lokala varor. Björkviks säteri ska levererar viltkött och andra delikatesser och vi får också potatis och morötter från företaget Lelles Odling, han har Sveriges godaste morötter, bedyrar Anci Carlsson.

Kaféet är en annorlunda skapelse. Det blir ingen servering, däremot en mötesplats.

– Man kan ta med sig bröd eller en macka från butiken och fika i kaféet. Vi hoppas det blir en plats där folk träffas, klargör Maggan Hultström.

– Vi har väntat länge på affären men nu ser vi bara framåt, avrundar Anci Carlsson.