• Robin Holmström är verksamhetsansvarig för Gomér och Andersson som nu etablerar sig i Norrköping. Foto: Fanny Miles
  • En välbevarad servis från Royal Copenhagen, tillverkad under 50-/60-tal är modernt även i dag. Foto: Fanny Miles
  • Vas i jugendstil. Foto: Fanny Miles
  • Robin Holmström är verksamhetsansvarig för Gomér och Andersson som nu etablerar sig i Norrköping. Foto: Fanny Miles
  • Att handla på auktion och på loppis blir mer och mer populärt. Riktiga guldkorn kan finnas där mitt i allt. Foto: Fanny Miles

Anrikt auktionshus till Norrköping

Anrika auktionshuset Gomér och Andersson, startat i Linköping 1929, utökar nu sin verksamhet till Norrköping. Den 19 mars öppnar de sina nya lokaler på Importgatan.

Det är mycket att stå i inför invigningen. Verksamhetsansvarige Robin Holmström är på plats för att kolla till verksamheten.

– Vi har försökt utforma lokalen så att den ska bli så effektiv som möjligt. Min vision är att inlämnade föremål ska vara ute hos nya ägare inom en vecka, berättar han.

Gammal frys

Renoveringen har pågått i drygt ett halvår. Tidigare var här ett industriellt frysrum. Men det är svårt att se tecken från den tiden bland gustavianska möbler, rokokofåtöljer, 70-tals lampor och 50-tals stolar.

Helhet för kunden

Gomér och Andersson fokuserar på helhetslösningar. Det är Robin Holmström nog så noga med att påpeka.

– Vi hjälper kunden med värdering, tömning och städning. När det gäller dödsbon handlar det om att hjälpa kunden så smidigt som möjligt. De har annat att tänka på. Vi tar ut en värderingsman som bistår med råd om vad kunden bör behålla eller skänka bort. Vid en andra kontakt hjälper vi till att tömma hemmet. Det som ska auktioneras ut åker till vårt showroom och läggs sedan ut på sajten Auctionet. Det som ska skänkas bort kör vi till hjälporganisationer. Därefter städar vi. Från en första kontakt tar det drygt två veckor innan dödsboet är tömt och städat, berättar han.

Intresse sedan barnaåren

De gör enskilda värderingar också.

– Jag brinner för att hjälpa våra kunder med värdering och råd. Många har inte kunskapen och slänger därför bra grejer, säger Robin Holmström. Själv började han intressera sig för gamla saker redan som barn.

– När andra åkte till leksaksaffären åkte jag till Myrorna. Det som intresserade mig mest var själva skattletandet. Att hitta den där unika prylen, förklarar han. Intresset smittade av sig till de två bröderna som även de arbetar på Gomér och Andersson i dag.

Tidigare epoker spännande

Kunskapsmässigt menar Robin Holmström att han är allätare. Han vet lite om allt. Intressemässigt har han dock en riktning.

– Jag är nog en mer utdöende art. Jag föredrar äldre möbler som från den gustavianska eran och äldre måleri, berättar Robin Holmström och pekar mot tavlorna som redan satts upp på väggarna. De täcker en långsida i den nyrenoverade lokalen. Nedanför står fåtöljer i rokokostil och byråer från 1900-talets början uppställda. Vid disken vid entrén syns en jugendvas och på ett bord längre in i lokalen fylls skivan av en servis från Royal Copenhagen. Välbevarad med guldkanten kvar.

– Många köper med ögat i dag. Dekorativa föremål som smyckar hemmet säljer bra. Antikviteter och modern design likaså. Man handlar med hjärtat och med ögat, menar Robin Holmström.

Peder Lamm som gäst

Arbetet inför öppningen pågår intensivt. Den 19 mars är det dags för invigning.

– Peder Lamm kommer hit för att göra värderingar då. Och så bjuds det på livemusik, dryck och tilltugg, hälsar Robin Holmström.