• Tre frimärksvurmare studerar utbudet på frimärksträffen hos filatelistföreningen i Norrköping. Från vänster: Göran Weber, Lennart Wern och Kent Kenndal. Foto: Leif Larsson
  • En kamrat till Kent Kenndal gjorde i ordning det här fina albumet för Kent att samla sin stämplar från Stockholmsområdet. Foto: Leif Larsson
  • På auktionen fanns bland annat dessa frimärken från Nordkorea till salu. Foto: Leif Larsson
  • Även den engelska drottningen fanns med i frimärksform på auktionen. Foto: Leif Larsson

Ännu lockar frimärken

Att samla frimärken var en vurm för många unga på 1950- och 1960-talet. Nu är medelåldern bland samlarna betydligt högre. Vilket visade sig när tidningen besökte Norrköpingsavdelningen av Sveriges filatelistförening.

– När vi får nya medlemmar så är de i 50-årsåldern och äldre. Det är svårt att fånga ungdomarna, påpekar Kent Kenndal, en av medlemmarna i föreningen.

Drygt 20 personer kom till frimärkscaféet, en aktivitet som upprepas ofta och regelbundet i föreningen. Medlemmarna samlas för att köpa frimärken av varandra, eller ur så kallade cirkulationssändningar eller fynda på auktionen.

– På de här träffarna är auktionen viktigast. Och fikat, säger medlemmen Lennart Wern, lite skämtsamt.

Luckor att fylla

Klubben har drygt 60 medlemmar och man samlar på frimärken, stämplar eller vykort. Kent Kenndal har riktat in sig på stämplar från svenska postorter.

– Än finns det luckor att fylla men det är svårt att hitta nytt efter 30-40 år av samlande. Helst ska stämpeln sitta mitt på frimärket så att man ser både datum och ort. Det här var posttjänstemännen noga med serierna på Oscar II. De kom i jättelika upplagor.

Kent började samla som ung, precis som Lennart. Sedan kom familj och barn in i bilden och samlandet lades på is. Nu ett antal år senare är de i gång igen.

– Det är en rogivande terapi, säger Kent med ett litet leende.

Handlar på nätet

Vad som samlas varierar. En del riktar in sig på länder, andra på motiv som exempelvis rymden, djur eller musik. Lennart samlar bland annat på frimärken med vattenmotiv.

På träffen som tidningen bevistar sitter frimärksvurmarna och bläddrar i urvalshäften och album, tar fram en pincett och studerar ett frimärke och snackar filateli.

Ungdomar lyser med sin frånvaro, numera lockar datorer mer. Men även filatelister med några fler år på nacken drar nytta av datorer och internet.

– Det går att köpa frimärken via auktionssajter som Tradera. Utbudet av frimärken är stort på nätet, upplyser Kent.

Rolig mässa

Auktionen är ett stående inslag på träffarna. Märken från Nordkorea och på engelska drottningen i olika länder syns i utbudet.

– Man hoppas göra ett fynd men det är inte så ofta det händer, säger Kent.

Chansen är större när det vankas frimärksmässa i Norrköping då omkring tio frimärkshandlare kommer och säljer sin alster. Arrangemanget ordnar föreningen i egna lokaler.

– Mässan kallas Pekingträffen och i år äger den rum 11 oktober. Det kommer folk från Östergötland och flera omkringliggande län. Det är kul, tycker Lennart.

Ointressant märke

Det mest kända frimärket i världen, är det svenska märket gul tre skilling banco från 1857. Märket skulle vara grönt egentligen men blev feltryckt. Det finns bara ett känt exemplar av märket. När det senast såldes så var priset runt 20 miljoner kronor.

– Så värdefulla frimärken är egentligen ointressanta för filatelister. Nästan ingen har råd att köpa dem och de flesta som äger dyra märken är inte filatelister. Den som köpte tre skilling banco senast är dock filatelist.

Men visst kittlar det lite extra när ett sådant märke kommer på tal.

– Visst hoppas man själv hitta ett liknande värdefullt märke någon gång. Som i dag ingen vet att det existerar, förtäljer Kent Kenndal.

Under tiden ägnar sig filatelisterna åt sina andra frimärken, dyrgripar på sitt sätt.