• Annika Orvar jobbar för fullt inför påsken med att dekorera påskägg. Här klipper hon ut mönster från en servett som ska hamna på ett påskägg. Foto: Leif Larsson
  • Annika Orvar, ägare till butiken Grobladet i Norrköping, lägger sista handen vid pyntandet av sin färgsprakande affärshylla där alla produkter är förknippade med hantverket decoupage. Annika gör allt själv från grunden. Foto: Leif Larsson
  • Fågelholkar är storsäljaren och påskägg det aktuella bland Annika Orvars decoupage-produkter. Foto: Leif Larsson
  • Decoupage, att limma på servettmönster, kan göras på massor av olika föremål. Som fågelholkar, skålar och ljuslyktor. Foto: Leif Larsson

Annika brinner för decoupage

Decoupage blir en allt populärare form av pyssel och metod att piffa upp hemmet. Annika Orvar har byggt upp ett företag kring det. Just nu är det påskägg som gäller. – Förra året gjorde jag 540 påskägg. Målet är att slå rekordet i år. Alla ägg blir unika, om nu inte någon vill ha två likadana, klargör hon.

Decoupage kommer från det franska ordet decouper och betyder klippa ut. Och det är en del i det hela. Mönster klipps ut, ofta från servetter, och limmas på olika föremål. Sedan lackas prylen som får ett helt annat liv och skimmer.

Gör allt själv

Annika Orvar har hållit på med decoupage i tolv år, från början som en hobby och för fem år sedan öppnade hon butiken Grobladet i centrala Norrköping. Allt i affären är förknippat med decoupage och Annika gör allt själv. Målar, klipper, limmar och lackar.

– Decoupage kan göras på det mesta, som till exempel brevlådor, vattenkannor, kuddfodral, förkläden, krukor, brickor, glasskålar. Min storsäljare är fågelholkar. Mamma och pappa snickrar och jag mönstrar på. Även ljuslyktor av olika slag säljer bra, förklarar hon.

Arbetet har olika utgångspunkter. Annika skapar efter egna idéer och egen fantasi och tar även upp beställningar.

– Kunder kommer med servetter, eller brickor som de vill ha omgjorda eller så har de skrivit ut motiv från datorn som de vill ha på något föremål.

Pastellfärger kommer

Utbudet i butiken hänger ihop med årstiden. Just nu är påsken i fokus med inte minst gult men också lila som färgklickar. Till vardags har annars vitt härskat ett bra tag i inredning. Annika gillar att pastellfärger nu är på gång som ny trend.

– Jag gillar färger och målar ofta föremålen i alla möjliga färger. Annars är det vanligt att man har vitt som grundfärg i decoupage. Jag har 200 burkar med olika kulörer och jag jobbar med väggfärg, vattenbaserad acrylfärg, den är bra på att täcka och torkar fort.

Annikas decoupageintresse tar sig fler uttryck. Fyra kvällar har hon kurser i sin verkstad. I varje grupp ingår sex personer.

– Alla kan lära sig. Det är inte svårt men mycket teknik och mycket att lära sig om exempelvis olika underlag. Tyvärr är inga män med på kurserna, jag har haft det förut men inte nu. Det kanske är lite för pilligt för dem, konstaterar Annika.

Hon är också med och inspirerar och lär ut på Fas 3-ställen och på kyrkliga aktiviteter som kvinnofrukostar och hantverkskaféer. Annika är också inredare och folk som vill pynta eller göra om sitt hem hjälper hon med idéer eller arbetsinsats.

Skjuts för hantverk

Decoupage fanns redan på 1700-talet och lär komma från Kina. I dag är det populärt nere i Europa och intresset ökar även i Sverige.

– Decoupage och hantverk över huvud taget har fått en skjuts i Sverige på senare år. Man kanske har ett trist jobb och vill skapa och pyssla på fritiden.

Annika lägger bra mycket mer än åtta timmar på sitt värv. Hon tycker fortfarande det är roligt. Både själva sysslan och mötet med människor.

– Jag har ett kanonjobb, säger hon med eftertryck.