• Anna Möller, Finspång, är en riktig hempysslare. Här är hon med några konservburkar som hon målat om och försett med grytlock. Foto: Leif Larsson
  • En hel vägg i barnens rum som Anna Möller piffat till. Foto: Leif Larsson
  • Ett silverfat har målats och blivit till väggklocka. Foto: Leif Larsson
  • Anna Möller sitter i matrummet där hon målat matsalsstolarna i glada färger. Foto: Leif Larsson
  • En fåtölj som Anna klätt om upplivande kulörer. Foto: Leif Larsson
  • Konservburkar som sprayats, lindats med trikågarn, försetts med lerstjärnor och på det viset förvandlats till blomkrukor. Foto: Leif Larsson
  • På väggen hos Anna Möller hänger lite ovanliga jakttroféer. Inte nedfällda djur utan frampysslade. Foto: Leif Larsson

Annas pyssel gör hemmet glatt

Att pyssla och göra hemmet finare är en livsstil för Anna Möller i Finspång. – Jag pysslar inte varje dag, men nästan. Alltid finns det något att göra, konstaterar hon.

Anna bor med familjen i ett hus i Finspång och insides är som att gå omkring i en regnbåge. Det är färgglad inredning överallt.

– Färger är viktiga för hemtrevnaden. Man ska bli glad när man kommer hem. Jag vill också att det ska synas att man kommit hem till mig, att vara personlig är inne, påpekar Anna.

Prylar, blomkrukor, möbler och tapeter har piffats upp med Annas fantasi och flinka händer.

– För tillfället är jag inne i en period där jag målar om möbler. Annars syr jag en hel del, som kuddar, gardiner, överkast, ja det mesta i hemmet. Just nu klär jag också in en byrå till barnen och har nya lampskärmar på gång. Nyligen byggde min man Mattias en sänggavel som jag klädde in i tyg.

Inspireras

Anna har pysslat i princip hela livet och sedan 4,5 år tillbaka arbetar hon passande nog hos Panduro i Norrköping, en pysselaffär.

– Tidigare jobbade jag som florist men sedan jag började på Panduro så har jag pysslat allt mer. Jag inspireras både av affären och av kunderna, säger hon.

Anna hoppas att färgglatt ska bli den nya trenden inom heminredning och ser tecken på att det är på väg att bli så. Till exempel så har trenden med shabby chic, alltså lantligt, slitet, romantiskt förlorat mark.

– Det märks på jobbet att det inte är lika stor efterfrågan på shabby chic. Just nu är naturmaterial som trä och koppar inne. Människor både bygger själv, målar och gör om.

Slutför alltid

Precis som Anna själv. Hon brukar besöka loppisar och handla hem saker. Hon gör om dem både färgmässigt och till något annat än det var från början. Ett exempel är det silverfat som målades grönt och blev en läcker väggklocka. Ett annat projekt är de konservburkar som målades och fick grytlock som lock. Resultatet blev användingsbara, ovanliga och snygga burkar.

– Jag tröttnar aldrig på att pyssla. När man tycker något är roligt tar man sig tid och tycker inte att man slösar med tid. Jag har ett lager med prylar hemma och det kan dröja innan jag sätter i gång med projekt men när jag väl börjat så slutför jag dem. Och det ska gå snabbt och lätt, jag vill inte att det drar ut på tiden och är krångligt, redogör Anna.

Vilka är då dina favoritfärger?

– Rosa och turkos. Rosa har jag tyckt om sedan jag var liten, det går aldrig ur mig, säger kvinnan som med sitt pyssel gett den egna bostaden en unik och förtjusande stil.