• Anders Karlsson och Jens Åkerlund, lagledare och tränare i Åtvidabergs BK, kan glädjas åt att laget har hemmamatch i bandyns division 1 på annandag jul, dagen då bandy sedan länge står i fokus på sportmenyn. Foto: Leif Larsson

Annandagsbandy - en anrik publikfest

På annandag jul spelas det av tradition bandy och det är också det datum under säsongen då det samlas störst publik runt isarna i Sverige. – Det är bandyns julafton, säger Marcus Johansson, ordförande i bandyklubben Borgia Norrköping.

Det sägs att traditionen skapats på grund av att bandyns seriespel förr i tiden drog i gång på annandagen. Men det stämmer inte riktigt. I stället var annandagsmatcherna genrep inför seriepremiären som spelades på nyårsafton eller i trettonhelgen. En klassisk annandagsmatch var den så kallade Tomtedansen då två värmländska lag, kallade rödtomtarna och blåtomtarna, möttes i en förövning inför säsongen. Annandag jul 1947 kom 7 000 personer till Tingvalla i Karlstad för att se Karlstad-Göta besegra Slottsbron i en sådan tomtedrabbning.

Annan stämning

Under några få år på 1950- och 1960-talet inleddes dock seriespelet på annandagen. Numera är annandagsbandyn ett bra tillfälle för fansen och sportintresserade att kolla in leken med lackröda nystanet, som bandy kallades förr.

– Även på vår nivå är det fler åskådare än på andra matcher. Det är en annan inramning och stämning och det märks också lite på spelarna, säger Anders Karlsson, lagledare i Åtvidabergs BK, som spelar i division 1, tredjenivån i svensk bandy.

Även Borgia spelar i division 1, fast i en annan serie än ÅBK.

– På vår nivå blir det lite vad man gör det till. Vi bjuder in ungdomslag och de tar med sig föräldrar så det blir mer publik på annandagsmatchen än annars. I Hälsingland är det ännu större med annandagsbandy, där går folk man ur huse för att titta på bandy. Men även på våra matcher kommer några hundra extra, säger Marcus Johansson.

Lokalderby

En annan tradition är att seriemakarna försöker lägga attraktiva matcher på annandagen, helst lokalderbyn. Den 26:e december i år är det dags då Borgia tar emot Derby Linköping. Ett par andra östgötalag har också hemmamatch. Åtvidaberg spelar mot Malmbäck och i elitserien står IFK Motala som värd när Vetlanda BK gästar. Finspångs AIK får däremot resa till Katrineholm för match i division 1 mot KSK.

Sportreportern och bandyoraklet Claes G Bengtsson har sagt att bandy på annandagen borde K-märkas. Julen är inte komplett förrän bandyn blåsts i gång, har han påpekat. Och visst är det något speciellt med annandagsbandy, ingen annan idrott i Sverige är så förknippad med ett visst datum.

– Annandagsbandy är ett fenomen, fastslår Anders Karlsson i ÅBK.